İçeriğe geçmek için "Enter"a basın
O Belde
O Belde'ye Hoş Geldiniz
Kültür sanat, fikir ve edebiyat topluluğumuza katılın. İştirak edebilmek ve daha fazla özelliğe kavuşmak için giriş yapın.

Kağıttan Hayatlar Film Eleştirisi

Bu yazıda Ercan Mehmet Erdem tarafından yazılıp Can Ulkay tarafından yönetilen ve Çağatay Ulusoy‘un başrolünde oynadığı Türk yapımı bir Netflix filmi olan Kağıttan Hayatlar filmini spoilersız bir şekilde inceleyeceğim.

kagittan-hayatlar-film-incelemesi-yorumu-analizi-elestirisi-yorumlari-konusu-oyunculari-netflix

2021 | Dram | 1 saat 37 dakika | İzleyin: Netflix

Başrollerinde Çağatay Ulusoy, Emir Ali Doğrul, Ersin Arıcı, Turgay Tanülkü ve Selen Öztürk gibi isimlerin yer aldığı oyuncu kadrosuna sahip global ismi Paper Lives olan Kağıttan Hayatlar filminin konusu, bir kağıt toplayıcılığı işini yürüten ve kendi işinin patronu olan muhitinin abisi Mehmet’in hikayesini anlatmaktadır.

Böbrek yetmezliği çeken ve organ nakli için sırada bulunan Mehmet’in karşısına, üvey babasının zulmünden kurtulması için annesi tarafından arkadaşının çuvalına bırakılan Ali çıkar. Mehmet, içindeki tüm şefkat ve alaka ile Ali’nin üvey babasından kurtulup annesine kavuşmasına yardım etmeğe karar verir.

Kağıttan Hayatlar Filme İnceleme, Eleştiri ve Yorumum

Başta Çağatay Ulusoy’un oynadığı Mehmet’in mecburiyetten değil de hobi maksadıyla kağıt toplayıcılığı yaptığını zannettim. İfade etmiş olduğum üzere film bazı şeyleri tasvir etmek konusunda pek başarılı değildi.

Üstelik bu mesleğin hakikatini ve insanın içinde bulunduğu vaziyet ile alakasını, aşırı olmasa da, daha derin anlatılmasını isterdim. Lakin Kağıttan Hayatlar filmi bundan irte hayatın her alanında olabilecek zevk almak hissiyatını biraz daha ön plana almış ve bu işi zevkle yapılan bir şekle sokmuş. Yine klişe olsa da birkaç vurucu kısmın bulunması da izleyiciyi etkilemede başarılı olmaktadır. Ancak bunlar da her insanın içinde varlığına emin olunabilecek türden hissiyata yöneliktir.

Filmi seyretmeden evvel birkaç kelimelik spoiler yediğim için malum hadise hakkında ön fikre sahip olmam canımı sıktı. Lakin sonradan gördüğüm kadarıyla tekmil karineler ile zaten tahmin edilebilirdi. Filmde malum unsurun pek de başarılı olmayan bir şekilde bilinmiyormuş ve saklanıyormuş gibi yapmak yerine bizzat üzerine gidilseydi daha sağlam bir senaryonun ortaya çıkacağı kanaatindeyim. Yine de saygı duyduğum ve artık gözüme batmağa başlayan tüm o klişelere rağmen az çok hoşuma giden bir final oldu. Ayrıca final müziği tam bir “klasikti”. Dahası kıymetli Türk musikilerinin kullanılması dünya çapında düşündüğümüzde fevkalade olmuş.

Kağıttan Hayatlar filmi sanki biraz daha farklı bir gözle, farklı bir dokuyla ve bir sinema eseri raddesinde alakala ile yapılsa çok çok daha güzel bir eser ortaya çıkacakmış gibi geliyor. İstisnalar hariç, platform filmlerinin genel problemlerinden birisi de budur zannımca. Bir sanat eseri, bir şaheser babında değil, izlenilecek bir eser düşüncesiyle yapılıyor.

Bu tür şeyleri mutlaka söylemekteyim ki filmin İstanbul’u bir çöplük edasında göstermesi, hastahanesini, polisini, kısacası devletini alakasız ve küçük göstermesi, filmin başındaki şaşalı hayat tasvirinin dahi kurtaramadığı bir şekilde beni rahatsız etti. Üstelik birbiriyle tutarsız bazı mesajları da akla ve mantığa, hatta aileye karşı menfi bir hakaret vasfındadır. Böyle olabilir. Lakin dram çıkarmak için bizi dünyaya böyle tanıtması nazarımda en sert lafları hak etmektedir.

İyi filmleri seyrettikçe yeni eserlerden beklentilerimiz o denli büyük oluyor. Dahası hiçbir filmi beğenmemeye başlıyoruz. Galiba bu benim de içine düştüğüm bir vaziyet. Elbette çıta daima yükselmelidir ve yenileri de o farkındalığa sahip olmalıdır. Kağıttan Hayatlar filmi ise o çıtaya peyk olarak beklentilerimi karşılayamadı. Eğer Netflix üyesi iseniz filmi büyük ihtimalle seyredeceksinizdir.

Kağıttan Hayatlar filmine puanım: 5,9/10

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Filmi seyrettiniz mi veya izlemeği düşünüyor musunuz; nasıl buldunuz? Sizce de ismi kendisinden daha mı iddialı? Netflix filmleri hakkında düşünceleriniz nelerdir? Lütfen fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında benimle paylaşmaktan kendinizi geri koymayınız.

Daha fazlası için sitemize ve yine kültür sanat, fikir ve edebiyat ile alakalı paylaşım ve tartışmaların yapıldığı forumumuza mutlaka göz atın.

Yorum Yaz Paylaş
Paylaş:
GoogleHaberler

Yorumlar (0)

Yorum Yaz
Henüz hiç yorum yapılmadı. İlk yorumu yapan olmak ister misiniz?

Yorum Yazın

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz; lütfen gerekli bilgileri giriniz; e-postanız asla yayımlanmaz.

Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle
O Belde Uygulamasını Edinin
O Belde uygulaması
Başlamak için iOS paylaş simgesi simgesine dokunun, seçenekler listesinde aşağı kaydırın, sonra Ana Ekrana Ekle’ye dokunun.