Bu yazıda başrollerinde Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen ve Chiwetel Ejiofor gibi isimlerin yer aldığı ve Sam Raimi yönetmenliğinde çekilen Mervel‘ın yeni filmi Doktor Strange 2 Çoklu Evren Çılgınlığında filminin spoiler’sız eleştirisinde bulunacağım.
Şimdi burada filmin hikayesinden, hikayesinin küçücük bir özetinden dahi bahsetmek büyük bir spoiler olacağından ve bu bapta tadınızı kaçırmamak, dahası gerek de olmadığı için hikayeyi anlatmayacağım. Lakin filmin fragmanlarda bize gösterilen kurgudan daha farklı oluşu bazı beklentileri karşılamamış olsa da ayrıca bir heyecan oluşturmuş ve filmden önce kestiremediğimiz olaylar silsilesini merakla takip etmemize sebebiyet vermiştir.
Filmde WandaVision’ın muazzam bir yere sahip olması ve esasında Doktor Strange ile birlikte olabilecek en iyi ikili filmlerden birini oluşturduğunu şüphesiz diler getirilebilir. Kronolojik olarak seyredildiğinde WandaVision dizisinden sonra seyredilmesi gereken bir film olduğu muhakkak.
Eleştiriye filmi eksilerinden biri onu büyük artılara çevirebilecek unsurların eksikliği veya azlığı ile başlamak gerekir. Misal Strange’in çoklu evrenlerde esas problem olan kendisiyle çok az alakadar olması, hatta bu çoklu evrenlerin çok olmayışı gibi.
Bunun için evvela şunu anlamak lazım: Çoklu evren nedir? Esasında ateist bilim insanlarının dahi ispatsız ve tabii mümkün olmadığını söylediği, bu fikre karşı çıktığı ve muhtemel bazı emellerce üzerine ısrarla vurgu yapılan, dimağlara yerleştirilen çoklu evren şudur: Şu an yaşadığımız evren gibi, lakin bu evrenden farklı ama aynı zamanda bu evrenin aynısı, “sonsuz” ihtimallerle “sonsuz” sayıda “sonsuz” evren bulunmaktadır. Yani ben bu yazıyı yazarken bunu sonsuz defa yazmaktayım ve bir yerlerde O Belde’nin büyük bir platform olduğu ve bu yazıyı milyonlarca insanın okuyacağı bir evren var. Komik gelebilir, çünkü düşününce komik. Lakin bunu işleyen Rick ve Morty gibi çok güzel eserler mevcut; son zamanlarda daha da üretiliyor.
Şahsen sayamayacağımız kadar evrenin veya eski tabirle alemin mevcut olduğuna inanan biriyim. Lakin onların bu evrenin karış karış aynısı olduğunu, benim gibi “sonsuz” sayıda kimsenin bulunduğu fikrine tutunamıyor ve onu çocukça buluyorum. Bu tabirin aynı zamanda “paralel evren” manasında olduğunu, öyle kullanıldığını ve anlaşıldığını da dile getirmek gerekir. Bu konu uzar… Filme dönelim.
Hal böyle olunca Doktor Strange 2 filminin genel seyircisi sonsuz ihtimal ve maceralı bir hikaye beklediler. Çoklu evrenleri hissettirmek için gösterilen klasik geçiş efektleri bile onları tatmin etmemiş ve daha fazlasını istemiş bulunmaktalar. Lakin ben bunlara katılmıyorum. Bana göre -daha iyisinin olabileceğini kabul ederek- film bu çoklu evrenleri kendi gayesince iyi kullandı. Zaten mesele çok olması değil, çoklu evren olmasıydı. Bunu bir film olduğu, bir süresinin bulunduğu ve isminden münezzeh bir şekilde içinde bir hikaye barındırdığına da dikkat etmek gerekir. Belki ve olmalıydı ki daha çok Doctor Strange’i görmeliydik. Misal neden diğer versiyonlar sadece hep kötüydü de iyisi yoktu, gibi bir eleştiriyi çok haklı buluyorum.
Benim için orijinal Örümcek Adam filmlerinin yönetmeni olması hasebiyle mühim olan yönetmen Sam Raimi’nin bu filmden önce daha çok korku/gerilim temalı filmleri yönetmiş olmasının izlerini Doktor Strange 2 filminde de görüyoruz. Sinema salonundaki çocukları saymazsak film, ciddi ve bu bapta ağır, kısmen ürpertici havaya sahipti. Bence Marvel genel olarak standartlarını bu seviyeye çıkarmalı. Kullanılan görsel efektlerin ve aktör ve aktrislerin muazzam oluşunu dile getirmemek de yanlış olacaktır.
Marvel Filmleri Hangi İzleme Sırasıyla Nereden İzlenir?
Ayrıca evrene (MCU veya MSE) karşı etkili bir film olmayıp kendi yağında kavrulan bir film olması da bu denli büyük vakaların işlenmesi yanında bir kusur olarak görülebilir. Belki de bu daha büyüğü için bir hazırlık safhasıdır. Evet, bazı sahneler ile bunu doğrulayabiliriz.
Ben filmi izlemek için sinemaya büyük beklentilerle ve kafamda kurduğum “sonsuz” ihtimallerle gitmediğim ve sadece Marvel’ın standartlarını düşünerek iyi bir film seyredeceğimi umarak gittiğim için pek hüsrana uğramadım. Hatta film az evvel eleştirdiklerimden irte çok hoşuma gitti ve beni şaşırttı. Hemen her sahnesini tecessüs ile izledim. Elbette çok daha muazzam bir senaryo ile çekilebilirdi; hem filmin birçok sahnesinde bu potansiyeli de görmekteyiz.
Seyretmenizi tavsiye eder miyim, diye soracak olursanız, bir Marvel seyircisi iseniz elbette izleyeceksiniz; bir Doktor Strange filmi olarak harikaydı.
Doktor Strange 2 Çoklu Evren Çılgınlığında filmine vereceğim puan 10/7.4’dir.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Filmi seyrettiniz mi veya izlemeği düşünüyor musunuz? Siz de fragmanlara ve teorilere inanıp büyük beklentiler besleyenlerden misiniz? Filme vereceğiniz puan nedir? Lütfen fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında benimle paylaşmaktan geri durmayınız.
Daha fazlası için sitemize ve yine kültür sanat, fikir ve edebiyat ile alakalı paylaşım ve tartışmaların yapıldığı forumumuza mutlaka göz atın.
Beğenmeyenleri anlamak zor gerçekten. Çok güzeldi. Dediğiniz gibi daha iyisi de olabilirdi ama kötü değildi.
Katılıyor, ayrıca teşekkür ediyorum.
Doktor Strange 2 yi izledim. Çoklu evren denilince ilgimi çekti. Güzel filmdi ama bu türde Rick and Morty nin yeri ayrı benim için. Değindiğiniz eleştirilerde size hak veriyorum. Güzel inceleme olmuş. Ellerinize sağlık. Ayrıca obeldenin daha büyük bir platform olacağı günler yakındır diye düşünüyorum
Rick and Morty’nin eline kolay kolay su dökülemez. 😄 Çok teşekkür ederim. Yakında işleri daha da büyütebilmek namına birçok faaliyette bulunacağım. Kimisi devam eden çalışmaların nihayeti kimisi yeni işler. Dilerim o günleri görürüz.
Ben genel anlamda beğendim, gerçi bunda çoklu evren konulu filmlerin neredeyse hiç olmaması etkili olmuş olabilir. 🙂
Esasında birçok film ve dizi bulmak mümkün. 😅