İçeriğe geçmek için "Enter"a basın
O Belde
O Belde'ye Hoş Geldiniz
Kültür sanat, fikir ve edebiyat topluluğumuza katılın. İştirak edebilmek ve daha fazla özelliğe kavuşmak için giriş yapın.

Coming to America Film Eleştirisi

Bu yazıda Eddie Murphy tarafından üretilen bir hikaye olan ve John Landis tarafından çekilen 1988 yapımı Coming to America filmini, Türkçesiyle Amerika Rüyası filmini, spoilersız bir şekilde inceleyeceğim.

Orijinal ismin doğru bir şekilde Türkçeye çevrilmemesi ve Amerika Rüyası gibi bir tamlamanın yanıltıcı olduğunu evvela söylemek isterim. Zira orijinal ismine baktığımızda filmin Türkçesi, Amerika’ya Gelmek olması lazımdı.

coming-to-america-amerika-ruyasi-1988-film-halil-esen

1988 | Komedi/Romantik | 1 saat 56 dakika

Başrollerinde Arsenio Hall, James Earl Jones, John Amos, Eddie Murphy, Shari Headley, Madge Sinclair, Eriq La Salle, Allison Dean, Paul Bates ve Louie Anderson gibi isimlerin bulundu oyuncu kadrosuna sahip olan Amerika Rüyası (Coming to America) filminin konusu: Dişleri dahi hizmetlileri tarafından fırçalanan, önüne dökülen gül yapraklarında yürüyen bir Afrika krallığının prensi ve tahtın tek varisi olan Prens Akeem yirmi birinci yaşına girmesiyle başlar.

Dahası adet olduğu üzere yirmi birinci yaşında görücü usulü olarak beğenilen veya onun eşi olacak şekilde eğitilmiş bir kadın törenle ona sunulacaktır. Fakat Akeem bunları istemez; sırf tahtı ve parası için değil, gerçekten aşık olduğu ve her dediğini yapan değil, kendi fikirleri olan biriyle evlenmek ister. Kafasını toparlaması ve dünyayı görmesi için babası kırk günlük bir seyahat için ona izin verir.

Eddie Murphy’nin oynadığı Prens Akeem ve Arsenio Hall’in oynadığı prensin uşağı Semmi, sıradan bir insan gibi görünmek ve bu suretle kendisini kendi olduğu için sevecek bir kadın bulmak için ABD’ye, New York şehrinin bayağı bir mahallesine gider. Lakin hiç alışık olmadıkları kendileri için yeni bir dünya olan bu hayata adapte olmak hususunda zorluklar yaşayacaktır.

Amerika Rüyası filmini yukarıdaki iTunes bağlantısından satın alıp kiralayabileceğiniz gibi Netflix veya Amazon Prime‘dan da seyredebilirsiniz.

Coming to America / Amerika Rüyası İnceleme ve Yorumum

Afrika’daki o hayali krallığı ve onun kaynağı bilinmeyen “abartılı” şaşalı zenginliğini ve o derecede büyük israfını geçtim, bir kraliyet ailesi üyelerinin normalde bu kadar aptal gibi görünmediğini ve davranmadığını düşünüyorum. Tüm bunları filmin komedisine bağlamak isteyebilirsiniz, fakat bunun en başta basit bir film olduğunu yüze vurmak bile onu adileştirmektedir.

Senaryodan ve tabii hikayeden bahsetmek icap ederse şunları söylemeliyim ki basit ve sığ idi. Birçok şeyin altı boştu, dahası çabuk ikna olan hareketleriyle alelade bir hikayeden öteye geçememekteydi. Beklenmedik bir şey olmayan senaryoda alelade bir haykırıştan irtede bir şeyi yoktu. Dahası bazı sahneler sıkıyordu ve daha bitmiyor mu dahi dedirtti.

Oyuncu performanslarına ise söz söylemeğe hacet yoktur, zira her biri oynaması gerektiği gibi oynuyordu. İşte problem de belki buradadır: Oynadıkları, rol yaptıkları çok belli oluyordu. Öte her biri ve tabii prensi ve uşağının oluşturduğu ikili sempatik bir şekilde kendilerini sevdiriyordu.

Amerika Rüyası filminde ciddi bir şekilde beğenmeme sebep olan ve komedi unsuru haline getirilmeğe çalışılan çok adi şeylerde vardı. Mesela tanrının yüceliğinden ve varlığından bahseden bir -papaz veya peder- adamın sapkın, sapık ve deli bir intiba vermesini beğenmedim. Hristiyan biri değilim, lakin onların da inancında nispeten tek tanrı olan Allah’tan bahsederken ciddiyet gösterilmesi lazım geldiğini düşünüyorum.

Belki hoşuma giden ve sevdiğim yegane sahne de paraya tapan bir adamın mesele kızı ve onun onuru olunca her şeyden vazgeçebiliyor oluşuydu.

  • coming-to-america-amerika-ruyasi-1988
  • coming-to-america-amerika-ruyasi-1988
  • coming-to-america-amerika-ruyasi-1988
  • coming-to-america-amerika-ruyasi-1988

Her eski filmin klasik olmak gibi bir iddiası bulunmamaktadır. Bu filmi abartılı bir şekilde sevenlerin bu sempatisinin filmin aktörlerinden ileri geldiğini düşünmekteyim. Benim için zevkle seyrettiğim bir film olmadı. Beğenmedim. Lakin kendi içinde birkaç, lakin yine bayağı bir şekilde eğlence unsurları vardı. Seyredilebilir mi? Elbette seyredilebilir. Lakin pek tavsiyem değildir.

Amerika Rüyası filmine puanım: 5,4/10

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Coming to America filmini beğendiniz mi; ondan evvel sormalıydım, seyrettiğiniz mi veya seyretmeği düşünüyor musunuz? Sizin bu filme vereceğiniz puan kaç olurdu? Lütfen fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşmaktan çekinmeyiniz.

Daha fazlası için sitemize ve yine kültür sanat, fikir ve edebiyat ile alakalı paylaşım ve tartışmaların yapıldığı forumumuza mutlaka göz atın.

Yorum Yaz Paylaş
Paylaş:
GoogleHaberler

Yorumlar (0)

Yorum Yaz
Henüz hiç yorum yapılmadı. İlk yorumu yapan olmak ister misiniz?

Yorum Yazın

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz; lütfen gerekli bilgileri giriniz; e-postanız asla yayımlanmaz.

Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle
O Belde Uygulamasını Edinin
O Belde uygulaması
Başlamak için iOS paylaş simgesi simgesine dokunun, seçenekler listesinde aşağı kaydırın, sonra Ana Ekrana Ekle’ye dokunun.