3 mesaj
 643
"Türkçe bir kuş dili olmadığı için bir Türk dili yok, koskoca bir Türk lisanı vardır!"
Kullanıcı avatarı
#1 ·
Ad Soyad: Halil ESEN
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 841
Beğenildi : 809
Özellikle diğer sosyal ağ sitelerinde çokça gördüğüm bir kelime; patlamak ve kopmak. İnsanlar belki İngilizce L.O.L. yani yüksek sesle gülmek manasında kullanıyor bunu. Fakat bana çok tuhaf geliyor. Patlamak, patladım, kopmak, koptum... Sizce bu tür sonradan konulan veya yüzüncü kullanımda pek çok kelimenin cümleden kalkdırılması neticesinde ortayan çıkan manada mı? Bu kelimeler, halkın kelime dararcığının giderek azalmasının bir sonucu mu?

Neticede beyne yapılabilecek en büyük iyiliklerden ve en muazzam kişisel gelişimlerden biri edebiyattır, tabii son bilmem kaç senedekileri saymazsak. Dahası büyük çoğunluğu bundan yoksun olduğu için yeni nesil çok az kelimeyle çalışan bir beyne sahip genelde. Misal daha tarifini bile yapamayan ama kendisine Atatürkçü diyenler 25 bin ila 30 bin kelimeyle düşünüp konuşan Atatürk'ü anlamaktan (söylediklerini anlamaktan) müthiş derecede aciz. Bu diğer taraflar için de geçerli, mesele sadece mezar taşı okuyup okuyamamaktan ibaret değil. Tabii bunun zamanında devlet gücüyle de teşvik ettiler; söylemek lazım ki birinci derece kaynaklarda Atatürk'ün bu hareketten pişmanlık duyup vazgeçtiği yazmaktadır. Misal bir uydurmaca olan durum kelimesini birbirileriyle uzaktan yakından hiçbir alakası bulunmayan mecburiyet, hal gibi dört beş farklı kelime yerine kullanıyorlar. Toparlayacak olursak. Bu kopmak veya patlamak, patlamak son zamanlarda daha moda, kelimeleri de bunun bir mahsulü mü?

Diğer yandan bunu az evvel kullandığım toparlamak kelimesi gibi düşünebilir miyiz? Konuyu toparlamak. Özneyi genelde, yani her zaman kullanmayız. Gülmekten patladım. Aniden güldüm. Burada o aniden bir nevi büyük patlamak gibi ortaya çıkan kahkaha atmak veya amiyane tabirle yazıyla puhahaha diye ansızın sert bir haykırış.... Mesela haykırdım dense... Ansızın kahkaha atmak, AKT. Patlamak. Kopmak? Bilemiyorum. Kendimi bu kelimeleri sözlerken sesimi hayal edemiyorum.

Ne düşünüyorsunuz?
Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle
Kullanıcı avatarı
#2 ·
Ad Soyad: Yusuf
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 16
Beğenildi : 13
Kelime dağarcığını etkilediği konusunda şüphe yok fakat oyunlarda veya sosyal medyada kullanılıyor sadece bence çokta mühim değil.
Kullanıcı avatarı
#3 ·
Ad Soyad: Halil ESEN
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 841
Beğenildi : 809
Lisanın/dilin canlı bir şey olduğu düşünerek buna baktığımda hoş gözüken bir tarafı dahi var. Fakat bence Türkçeyle alakalı her şey çok mühim. :) Belki bunu kötülemek için konuyu açmışım gibi biri intiba vermiş olabilirim, sadece konuşulmasını, tartışılmasını ve anlaşılmasını istedim. Hatta yazarken de pek çok tereddüt geçirip cümleleri değiştirmiştim. Sonuçta Türkçe yazıla yazıla konuşula konuşula...
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Paylaş: