İntihar Üzerine - Hasan Soylu

 5 mesaj
 330
Cevapla
#1 ·
Mesajlar: 3
Kayıt: 02 Oca 2024, 19.35
Ad Soyad: Hasan Soylu
Cinsiyet: Bay
Konum: İstanbul
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 1
Beğenildi : 1
İntihar , neden toplumda bu kadar kınanan ve menedilmeye çalışılan bir davranıştır? İntihar etmek, gerçekten de kötü bir şey midir? Dinlerde dahi en büyük günahlardan biri olmasının sebebi nedir?

Aklıma gelen tek makul ve tatmin edici cevap, insanların bu bencil ve bireyci tutumlarının yanında bir de nihai bir "toplumcu" bakış açısına sahip olmaları. Geçmişten, Homo cinsinin evrildiği dönemden itibaren, gelen "toplumcu faydacılık" görüşü, intihar, cinayet gibi toplumun hayatta kalma ve soyunu devam ettirme şansını azaltan davranışları engellemiştir. Fakat modern dünyada böyle bir sorunumuz olmamasına rağmen yaşamak istemeyen bireylerin teşebbüs ettikleri intihar denemeleri, neden kınanır ve toplum tarafından "kötü" addedilir? Varoluşu gereği bencil insanın, acı dolu hayatlarını bitirmeleri gerçekten ahlaki olarak yanlış bir davranış mıdır?
Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle
Kullanıcı avatarı
#2 ·
Mesajlar: 1733
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 816
Beğenildi : 777
Bence geçmişteki kayırma şimdide de mevcut. Herkes Batı'ya tapmıyor yahut töreyi devam ettirenler de var. İntihar ise çok defa inançsızlıktan kaynaklanıyor ki Müslüman beldelerde intiharın azlığı aslında imanla alakalı. Fakat Müslüman olup da intihar edenleri biliyorum. Feci. Yanılmıyorsam İsviçre'de olmalı, intihar yasal ve kurumlar yardım ediyor. Nedense bazen çok hayalperest biri olsam da hayata karşı gerçekçi bir şekilde yaklaşmamız gerektiği düşünüyorum. İnsanın uğrunda yaşadığı bir mesele, hayal, gaye olmalı. Her problemin bir çözümü vardır. En dipte dahi olsak kalmak bazen zaman alır.

İsmi dilimin ucunda bir felsefeciye göre intihar aslında toplumsal bir olay. İntihar yalnızca sözde kurtuluş için değil, failin muhitini cezalandırdığını düşündüğü için de gerçekleşebiliyor. Evet, fail.
#3 ·
Mesajlar: 3
Kayıt: 02 Oca 2024, 19.35
Ad Soyad: Hasan Soylu
Cinsiyet: Bay
Konum: İstanbul
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 1
Beğenildi : 1
İntihar, bireylerin topluma ayak uyduramamasından doğar diye düşünüyorum. İnsanın kendi iç kavgaları bir yana, toplumda kendine yer edinememiş ve dolayısıyla yalnız kişiler intihar ederler genelde. Hem kendine hem muhite yabancılaşır çünkü.
İnançsızlık konusunda size katılıyorum. Dine inanmayan bir kişi için hayatın nihai bir anlamı yoktur ve hayatın getirdiği sonsuz acılardan sığınılacak bir güce sahip olmamak insanı zayıflatır. Fakat dediğim gibi insanın toplumda yer bulabilmesi bu sıkıntıyı da giderir. Genelde intiharın yüksek seviyelerde olduğu yerler de zaten bu iki şartın sağlandığı yerler. Mesela Japonya, Güney Kore gibi yerler. Hem dinsizlik, hem de toplumsal baskılar ve samimiyetsiz toplum ilişkileri olduğu için intihar oranları feci derecede yüksek.
Hayatın bir anlamı olması gerektiği konusundaysa katılmıyorum size. Hayattaki hedef ve hayallerin çoğu geçicidir ve verdiği hazdan çok acı getirir. Belki de hayatın tek "amacı"(non-teist bir bakış açısıyla) ne yolla olduğu farketmeksizin kendini en mutlu edecek şekilde yaşamaktır.
Kullanıcı avatarı
#4 ·
Mesajlar: 1733
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 816
Beğenildi : 777
Hayatın gayesinden kastım şahsi zevklerden daha üstün insanlık namına, dünyaya ve evrene karşı idi. Yoksa bir yemeğin lezzeti, elbette boğazdan geçene kadardır.

Diğer yandan buradakilerin genelleme olmaması gerektiğini düşünüyorum. Her toplumdan soyutlanan intihar etmez; zira belki kendisine ait bir dünyası vardır. Herkes herkesle anlaşmak veya toplumda iyi bir yere sahip olmak mecburiyetinde değil. Kaldı ki hiçbirimizin içinde bulunduğu şartlar aynı değil. Yan yana olan evlerde dahi yetişen çocukların şartları aynı değil. Diğer yandan hiç kimse müstesna, hususi veya özel biri değil. İntihar hiç şüphesiz psikolojik bir rahatsızlık ve bence bunun devlet nazarında araştırılması ve tedbirlerinin alınması gerekir, diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
#5 ·
Mesajlar: 43
Kayıt: 10 Ara 2023, 00.59
Ad Soyad: Gülfatiş ŞİMŞEK
Cinsiyet: Bayan
Konum: Nevşehir
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): GlMEK57509878
Beğendi : 66
Beğenildi : 19
Toplumda bu kadar kınamasının nedeni dini sebepler olabilir diye düşünüyorum. Bununla ilgili hadis varmış. Diyanetin sitesinde de yer alıyor.
https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/ ... kilinir-mi
Bir gazetede okumuştum yıllar önce. Araştırmalara göre güneşle intihar arasında bir ilişki varmış. Kuzeye doğru güneşli gün sayısının azaldığı ülkelerde intihar sayısının arttığı tespit edilmiş.
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Cevapla
Paylaş:

  • Benzer Konular