Evet, artık izin verilmeyecek. Kopya içerik nedir, derseniz, kısaca, başka sitede paylaştıklarınızı burada da paylaştığınızda bu kopya içeriktir. Hususi olarak edebi metinler üzerine teksif ededuran bir forum olduğumuz için de şiir, hikaye ve nesir gibi, mensupların milyon sitede paylaştığı eseri gelip burada da paylaşmalarıdır ki işin rahatsızlık veren noktası budur. Bu onlar için pek ala olsa da beldemizde kopya içeriklerin bulunması başta Google ve benzeri mecralarda değersizleşmesine sebep olmaktadır; dahası eserlerini yalnızca beldemizde paylaşan mensuplarımıza da dolaylı olarak zarar vermektedir.
Bu zamana kadar görmezden gelindi. Lakin ana sayfa yazılarında ve forumda muhtelif bölümlerde bu kadar orijinal içerikler üzerine çalışırken şiir, hikaye ve nesir bölümlerinde bu kopya içerik paylaşımları tüm çabayı gölgelemekte, hiçe saymaktadır. Zira milyon sitede paylaşılmış (bir site olsa dahi fark etmez) içeriklerin kopyala yapıştır misali seri paylaşımı teşekkül etmesiyle orijinal paylaşımlarda bulunan mensupları ve yazarlarımızı gölgede bırakılmasına, dahası bu yolla zarar vermesine artık müsaade edilmeyecektir.
Bu husus, özellikle yukarıda da belirtildiği üzere şiir, hikaye ve nesir bölümleri için ayrıca dikkat edilecek olsa da bu kuralın diğer bölümler için de geçerli olduğunun altını çizmek gerekmektedir. Forumda kuru ve faydadan çok zararı bulunan paylaşım yığınlarının bulunması yerine kendi yağımızda kavrulmamız çok daha hoş olacaktır. Gerisine ihtiyacımız yok.
Zaten bir müddettir bahsi geçen bölümlerde yeni başlıklar onaya tabi tutuluyordu. Bu devam edecek. Forum kuralları ve şiir paylaşım kaideleri bu hususta güncellendi. Buna kurala uymayan mensupların paylaşımları, onaylanmayacak ve uyarı verilecek, diğer bölümlerdeyse ve yeni üyelikten çıkmışsa yine uyarı verilecek ve paylaşımı silinecek. Malumunuzdur ki belli uyarı sayısına ulaşan mensuplar forumdan belli bir süre için sürgün edilmektedir.
Verilen emeğe, alakaya ve harcanan zamana saygımız olduğu için eski paylaşımlara dokunulmayacak.
İyi forumlar dilerim.
-
halilesenHalil ESENYönetici 11 Haz 2020, 16.22
1803 gönderi
807 beğeni
- Ad Soyad: Halil ESEN
- Profil: Doğrulandı
- X (namıdiğer Twitter): halilsncom
- Beğendi : 840
- Beğenildi : 807
1
Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli.
Şimdi değil
-
- Ad Soyad: Mahir
- Profil: Doğrulanmadı
- X (namıdiğer Twitter): obeldecom
- Beğendi : 30
- Beğenildi : 32
Burada ve sitenin genelinde kullanılan kopya içerik tanımıyla ilgili olarak;
Öncelikle bir içeriğin ilk defa Obelde platformunda yayınlanması isteğini saygıyla karşılıyorum.Platformun kendi koyduğu bir kural, bozulmayı önleyen beyefendi bir düşünce tarzı.
Ancak kopya içerik tabiri yanlış bir kullanım şekli bence.Başkasına ait birşeyi kopyalayıp kullanmaya kopya içerik denir.Kendinize ait bir metni istediğiniz kadar paylaşabilirsiniz.Bu onun özgünlüğünü kaybetmesine neden olmaz.Sadece çok okunmasına neden olur.Sonuç olarak burada yayınlanan bir metin 1 gün sonra başka bir yerde yayınlanabilir.Siz onu kontrol etmiyorsunuz,ya da dava konusu yapamıyorsunuz.Tabir olarak ilk defa yayınlanma demek daha doğru gibi değil mi Sizce de?
Öncelikle bir içeriğin ilk defa Obelde platformunda yayınlanması isteğini saygıyla karşılıyorum.Platformun kendi koyduğu bir kural, bozulmayı önleyen beyefendi bir düşünce tarzı.
Ancak kopya içerik tabiri yanlış bir kullanım şekli bence.Başkasına ait birşeyi kopyalayıp kullanmaya kopya içerik denir.Kendinize ait bir metni istediğiniz kadar paylaşabilirsiniz.Bu onun özgünlüğünü kaybetmesine neden olmaz.Sadece çok okunmasına neden olur.Sonuç olarak burada yayınlanan bir metin 1 gün sonra başka bir yerde yayınlanabilir.Siz onu kontrol etmiyorsunuz,ya da dava konusu yapamıyorsunuz.Tabir olarak ilk defa yayınlanma demek daha doğru gibi değil mi Sizce de?
-
1803 gönderi
807 beğeni
Bunun bu tarz bir geribildirimini birkaç defa daha almıştım. Biraz rencide edici olabiliyor. Elbette kendi açımdan düşündüğümde de öyle, fakat işe Google gözünden baktığımızda, bu sitedeki içerikler diğer sitelerden alınmış, gibi bir intiba söz konusu olabilir; dolayısıyla başta Google ve diğerleri için kopya içerik sayılacaktır. Buna başlarda ehemmiyet vermiyordum ama sitedeki diğer kısımlarda ve yazılarda o kadar orijinallik üzerine çalışıp her gün foruma "kopya içerikler" veya "başka bin türlü yerde paylaşılmış içerikler" girilmeğe devam edildiğini hergün görünce çok moralim bozulmuştu. Hatırladığım kadarıyla bu kuralı koymadan önce beynimde aylarca dönüp durdu. Bazıları her gün kopyala yapıştır birden fazla şiirini paylaşıp duruyordu; oysa paylaşım sıklığından irte etkileşim mühimdi ve pek fayda sağlamıyordu; Sadece ben değil, pek çok kişi için içeriklerini yalnızca burada paylaşmak onlara da fayda sağlıyordu. Elbette anlıyorum. Lakin, sadece yayımlamadan önce Google taraması yapıyorum. Büyük ölçüde Google'ın erişebildiği her yeri görebiliyorum. Elbette kendi rızasıyla paylaşması, istediği yerde paylaşması yazarı alakadar eder, O Belde'nin üzerinde herhangi bir hakkı yok. Sadece burayı özgün kılmak için bir tedbir. Zaten görüyorsunuz verilen emeğin (ki ne kadar iyi olduğu tartışılır) pek dönüşü olmuyor... "İlk defa yayımlanmak" konusunda ise bilemiyorum.
-
- Ad Soyad: Mahir
- Profil: Doğrulanmadı
- X (namıdiğer Twitter): obeldecom
- Beğendi : 30
- Beğenildi : 32
Aslında alıp veremediğim kopya içerik tanımıyla ilgiliydi. Kural kullanıcı sayısını sınırlıyor,Bu buradan tam olarak ne beklediğinizle ilişkili.
Geri dönüş ve verilen emekle ilişkili olarak;bence kullanıcılar yazdıklarıyla ilgili beklentilerini biraz düşürmeli.Burası mükemmel şiirin adresi değil, amatör bir platform sadece -bana göre- ve hep öyle de kalmalı.Herkes muhteşem şiirler oluşturabilseydi Ahmet Haşim'lerin ne önemi kalırdı.
Şiir yazmaya uğraşmayı düşünürken şunu da farkettim bugün,konuşurken ve düşünürken okuduğumuz veya dinlediğimiz şiirlerin kalıplaşmış mısra parçaları doğrudan konuşma veya düşünme parçaları oluveriyor.Başarılı şiirin bir yönüde bu sanki.
Biraz rahat olmak lazım....
Geri dönüş ve verilen emekle ilişkili olarak;bence kullanıcılar yazdıklarıyla ilgili beklentilerini biraz düşürmeli.Burası mükemmel şiirin adresi değil, amatör bir platform sadece -bana göre- ve hep öyle de kalmalı.Herkes muhteşem şiirler oluşturabilseydi Ahmet Haşim'lerin ne önemi kalırdı.
Şiir yazmaya uğraşmayı düşünürken şunu da farkettim bugün,konuşurken ve düşünürken okuduğumuz veya dinlediğimiz şiirlerin kalıplaşmış mısra parçaları doğrudan konuşma veya düşünme parçaları oluveriyor.Başarılı şiirin bir yönüde bu sanki.
Biraz rahat olmak lazım....
1
-
1803 gönderi
807 beğeni
Anladım ama nedense tekrar okuyucular için tekrar kısa bir izah yapma gereği duydum. Doğrusu şu herhalde; O Belde ve gözüne girmeğe çalıştığı Google için kopya içerik olarak sayılırken ben, siz ve diğer herkes için eserini burada da paylaşmak oluyor. Bizim için hoş, belde için muğlak. Fakat beldenin sakinleri olarak elbette kuralları biz koyuyoruz. Yine de bunlar beldenin faydası için...
Elbette; edebiyat ve şiir için herkes öyledir; Ahmet Haşim'i Ahmet Haşim yapan da belki bu yollardır; bu alanda bir profesyonellik veya ustalık icazeti yok. Emekten kasıt daha çok geri plandı. Kullanıcıların emeği ise görünen taraf ve çok mühim; esasında koyulan kurallar onların iyiliği de için. Mesela bahsettiğim günde 5 - 6 şiirini paylaşanlara karşı yorum ve eleştiri yazanları yıldırmamak için günde tek şiir kuralı getirilmişti. Bu da aylarca düşüncenin ve buradaki kısa tartışmanın neticesi.
Bu dediğiniz bende de yazarken kullandığım kelimeleri ve üslubu konuşurken de kullandığımı fark edince oldu. Hep dediğim gibi edebiyat yalnızca boş bir zaman uğraşı değil, aynı zamanda büyük bir "kişisel gelişim"dir. Üstadın da dediği gibi,
Elbette; edebiyat ve şiir için herkes öyledir; Ahmet Haşim'i Ahmet Haşim yapan da belki bu yollardır; bu alanda bir profesyonellik veya ustalık icazeti yok. Emekten kasıt daha çok geri plandı. Kullanıcıların emeği ise görünen taraf ve çok mühim; esasında koyulan kurallar onların iyiliği de için. Mesela bahsettiğim günde 5 - 6 şiirini paylaşanlara karşı yorum ve eleştiri yazanları yıldırmamak için günde tek şiir kuralı getirilmişti. Bu da aylarca düşüncenin ve buradaki kısa tartışmanın neticesi.
Bu dediğiniz bende de yazarken kullandığım kelimeleri ve üslubu konuşurken de kullandığımı fark edince oldu. Hep dediğim gibi edebiyat yalnızca boş bir zaman uğraşı değil, aynı zamanda büyük bir "kişisel gelişim"dir. Üstadın da dediği gibi,
1
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
-