"Türkçe bir kuş dili olmadığı için bir Türk dili yok, koskoca bir Türk lisanı vardır!"
Cevapla
Kullanıcı avatarı
#1 ·
Mesajlar: 1727
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 810
Beğenildi : 773
2012 senesinden beri hayatımızda olan Türk Lirası sembolü, yani ₺, kullanımının birçok defa hatalı veya ne yapıldığı bilinmeden rasgele kullanıldığı malum. Üzerine biraz ciddi manada düşününce elde ettiğim malumatları sunmak ve bu başlık altında bunun kaidelerini konuşmak isterim.

Evvela bu kullanım usulünü belirleyen iki unsur var. Biri lisanın yapısı, ikincisi alfabe. Türkçe, İngilizce veya Arapçadan farklı olarak fiili cümlenin sonunda tutar ve buna peyk olarak mana eklerle ve eklemelerle oluşur. Alfabe ise ekseriya yazı şeklini belirlediğinden büyük ehemmiyet arz eder, lakin bu unsur lisanın yapısına bağlıdır. Zira 1928 öncesinde 1200 küsur senedir kullandığımız eski alfabemiz, yani Arap alfabesi ile yazdığımızı düşünürsek Türkçe Arapçadan aynı İngilizce / Latince karşısında olduğu gibi çok farklı bir yapıya sahip olduğundan başta belirtilen fark az sonra bahsettiğim üzere yine ortaya çıkacaktı.

Kullandığımız Latin alfabesini kullanan en meşhur lisan olarak gösterebileceğimiz ve aslında bu başlığın ortaya çıkmasına sebep olan İngilizceyi misal alalım. İngilizce aynı Arapça gibi bir yapıya sahiptir. Bu çekmeli lisanlar hakkında derin bir bilgiye sahip olmadığımdan detaya girmeyeceğim, lakin yapılan şey bellidir veya sonrasındakiler onu detaylandırır. Yani Türkçenin tam tersi.

Şu misali verebiliriz: Onlar 100% yazarlar. Lakin bu bizim okuyuş şeklimize terstir. Biz ise %100 yazarız. Evvela işareti okur, ardından neticeye ereriz. Dolayısıyla ₺10 yazmak bunun cümle içindeki gidişatı bozmasına sebep olur. 10₺ yazarsak ise akış bozulmaz.

Bu misallerden de malum olduğu üzere doğrusunun rakamın sağına yazılması gerektiği anlamak mümkün. Bu yine diyeceğimiz gibi Türkçenin binası ile alakalı. Bu bapta bakıldığın 1/10 değil, 10/1 yazılmalı, ama...
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Cevapla
Paylaş:

Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle