Sokak Köpekleri Problemi

18 mesaj
 1624
Kullanıcı avatarı
#1 ·
Ad Soyad: Halil ESEN
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 840
Beğenildi : 807
Memleketimizde artık son raddeye ulaşıp gündemin tepesine oturan başı boş sokak köpekleri mevzuunda ne düşünüyorsunuz? Görünüşe göre artık net bir çözüm getirilmek isteniliyor. Fakat tartışmalar alevli.

Şahsen köpek canını insan canından üstün sayanları ufak bir miktar sinir krizi geçirdikten sonra görmezden geliyorum. Diğer yandan bunlar böcek de değil... Sorgusuz şartsız uyutulması doğru gelmiyor; bazı memleketlerde ancak tehlikeli ise uyutuluyor. Kısırlaştırmak ise bana evcil hayvanlarda dahi canice gelse de... Siz ne diyorsunuz?

Not: Kedilere bulaşmayın.
Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle
Kullanıcı avatarı
#2 ·
Ad Soyad: Yusuf
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 15
Beğenildi : 13
Bana kalırsa uyutmak en iyi çözüm neticede insan canından daha değerli değil.Küçük bir çocuk öleceğine milyonlarca köpeğin ölmesini tercih ederdim.
Kullanıcı avatarı
#3 ·
Ad Soyad: Gülfatiş ŞİMŞEK
X (namıdiğer Twitter): GlMEK57509878
Beğendi : 79
Beğenildi : 26
Sokakta sahipli ya da sahipsiz başıboş hiçbir köpek olmamalı. Öncelik insan olmalı. Okula, parka, sokağa çocuğunu gönderirken, kendi dışarı çıkarken korkmamalı insanlarımız. Köpekler trafik güvenliği konusunda da büyük bir risk oluşturuyor. Aniden hızla akan bir trafiğin içine koştuştuklarına bizzat tanık oldum. Köpeklerin sokakta bu kadar artmasının sebebi kanunlar, yöneticiler ve baktığı köpeğin sorumluluğunu tam olarak alamayan halkımızın içindeki bazı insanlar diye düşünüyorum.
1) Başta meclisten önceliği insan hak ve özgürlüklerini korumak olan bir kanun çıkarılmalı.
2) Sokak köpeklerinin hepsi toplanıp devletin her şehirde kuracağı barınaklarda bakımı yapılmalıdır. Köpeklerin sayısı çok olduğu için bakım masraflarının çok olduğu söyleniyor. Bu masrafı sadece belediyelerin üstüne yıkmak doğru olmaz. Devletimiz buna bir bütçe ayırmalı, bağışların da yapılabildiği sivil toplum örgütü de kurarak bu yükü azaltabilir devletimiz. O hayvan haklarını çok önemser görünen stk.ler de bu köpeklerin barınaklarına bağışlarıyla ne kadar katkı yapacaklar görmüş oluruz böylece. Uyutma kısmı pek insancıl gelmedi bana. Fakat kuduz gibi tehlikeli hastalıkları olan ve zararlı saldırgan köpekler insanların ve diğer hayvanların da güvenliği söz konusu olduğu için uyutulmalı. Kısırlaştırma düzenli ve sıkı bir şekilde yapılacağı için zaten bir zaman sonra sahiplenen olmasa bile barınaklardaki köpek sayısı azalacaktır. Zaten bir köpeğin ömrü 10-13 yıl.
3) Sahiplendirilemeyen bir köpeğin hiçbir problem yokken uyutulması insancıl gelmedi. Sayılarının bu derece artmasında zamanında belediyelerin düzenli ve sıkı bir şekilde kısırlaştırma yapmaması olduğunu bir kaç tartışma programında dinledim. Osmanlı zamanında da hayvanların korunması ve bakımı ile ilgili bir çok vakıf olduğunu düşündüğümüzde uyutmak cinayet olur. Onlar da can taşıyor hayvanın ahı tutar sonra🙂

Bir de aklıma Kanuni Sultan Süleyman ile hocası arasındaki şu diyaloğ aklıma geliyor sebepsiz yere uyutma kısmını düşününce.
Merhametli sultan hocasına şöyle diyordu: “ Meyve ağaçlarını sarınca karınca, Günah var mı karıncayı kırınca?” Hocası Ebussuud Efendi ise sorunun altına şu cümleleri eklemişti. “ Yarın Hakk' ın Divanına varınca, Süleyman.'dan hakkın alır karınca!”
#4 ·
Ad Soyad: Mahir
Beğendi : 30
Beğenildi : 32
Kışırlaştırma sayı azken alınacak bir önlemdi.Elbette canın küçüğü-büyüğü pisi-temizi olmaz sinek nasıl ki rahatsız ediyor ve zarar veriyor diye yok ediliyorsa malesef köpeklerde sayı kışırlaştırma etkin oluncaya kadar yok edilmeli.
Şöyleki
2004 500 bin köpek
2024 10 milyon köpek
2030 60 milyon köpek
(İnternet araştırması ama mantıklı geldi bana)
Yani sorun göründüğünden büyük ve karışık gibi.zamanında alınmayan önlemler plansızlık.tıpkı depremde yıkılan ve yıkılacak olan binalar gibi.
Kullanıcı avatarı
#5 ·
Köpek sayılarının bu kadar artmasının sebebi insanoğlunun aklını kullanmaması, gerekeni zamanında sorumluluğu olduğu halde yapmamasıdır. İnsanların ve yetkili makamların sorumsuzluğunun bedelini sayıları çok ve masraflı oluyor diye masum hayvanlara ödetmek cinayet olur. Sayıları azalana kadar bir tesiste bakımları yapılmalı, masraflarının ne kadar olduğunu bu duruma getirenler düşünsün. Gerekirse bağışlarla bakımlarınının bir kısmı karşılanabilir. En fazla 10-13 yıl bakacağız sonuçta. Nelere para israf edilmiyor ki. Sinekle köpek karşılaştırması bana pek doğru gelmedi. Sinek kesinlikle insana faydası olmayan, istenmeyen hijyen açısından sorun yaratan bir hayvan. Köpeklerden gerektiğinde faydalanıyoruz. Onların da hisleri olduğunu bizzat bakanlar biliyor. Sayıca fazlalar diye kuduz olması ya da saldırgan bir yapıya sahip olması dışında öldürmek cinayet olur. İyi bir sonuç vermez diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
#6 ·
Ad Soyad: Yusuf
Beğendi : 15
Beğenildi : 13
6,5 milyon köpekten nasıl faydalanabiliriz ?
Kullanıcı avatarı
#7 ·
Tam olarak anlatamadım sanırım. 6,5 milyon köpekten faydalanacağız demek istemedim. Yeri geldiğinde faydalanıyoruz işimiz olmayınca sokağa salmak ya da öldürmek insalcıl olmaz. Bu duruma gelmesinin cezasını köpekler çekmemeli. Kısırlaştırıldıktan sonra hayvan barınaklarınaklarında bakımı yapılmalı. Sokakta da başıboş gezen köpek olmamalı.
#8 ·
Bu noktada yapılacak ayrım kişilerin şahsi bakış açısı olamaz.Ben koyun,keçi beslemiş biri olarak onların köpeklerden daha duygusal olduğunu söyleyebilirim.çocukken bizimle top oynayan koyunumuz bile oldu evde.sonuç olarak kendisini yedik.çinlilerden bazıları kedi köpeğe bizim koyuna yaptığımızı yapıyor ve aynı gözle bakıyor.Ne yapalım yargılayalım ve ayıplayalım mı onları.sonuç olarak kişi bakış açısı toplumları asla yansıtamaz.Toplumun faydasına olan şey doğru olandır.Can olayıysa bambaşka bir kavramdır.Eğer öyle olmazsaydı milyarların canını alan ölüm meleğine,ya da atmosfere hükmeden meleğe insan denilen zayıf yaratığa secde ettirilmezdi.canın küçüğü büyüğü olmaz ve yaratılanların en kıymetlisi insandır.insanların iyiliği için yapılan şey doğrudur.
Kullanıcı avatarı
#9 ·
Koyun, keçi ile köpeğin kıyaslaması da doğru değil. Bu hayvanlar insanların beslenmesi için yaratılan varlıklar. Dinen kesim kuralları var halkımız tam olarak uymasa da. Mesela bıçağı görüp korku duymaması için kesim öncesi gözünün bağlanması gerekiyor, bıçak keskin olmalı ki canı fazla yanmasın. https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/ ... ngileridir.
Aşağıda dergipak.com sitesindeki araştırmanın sonuç bölümü var. Peygamberimiz döneminde köpeklerle ilgili çeşitli sebeplerden öldürme kararı verildiği hadislere yer verilmiş. Köpeklerin hepsi tamamen katledilmemiş faydalı av köpeği gibi cins köpekler ayrılmış. Sayının azaldığı dönemlerde tehlike arz etmiyorsa öldürülmesi uygun görülmemiş.

Sonuç
Makalemiz, köpeklerin öldürülmesi rivayetlerini sınırlı olsa da ele alarak; Medine
döneminde Hz. Peygamber’in köpekleri öldürmesinin asıl sebebi salgın hastalık ve buna bağlı
temizlik olarak tespit etmiştir. Salgın hastalığa yönelik ilk tedbir ise karantina uygulaması
olmuştur. Karantinanın devamında mutlak öldürmenin başladığı görülmektedir. Bir müddet
devam eden öldürmeler ikinci safhada bazı köpek türlerini kapsamamıştır. Bu türlerin
insanların işlerine yarayacak; çoban, ziraat ve av köpekleri olduğu görülmüştür. Hızla
öldürmelerin azaldığı rivayetlerle tespit edilirken en son olarak siyah köpeklerin
öldürülmesiyle süreç son bulmuştur. Mübârekpûrî, öldürmeyi nesheden ve tamamen ortadan
kaldıran emrin akabinde Hz. Peygamber’in, köpeklerin yemek ve su kaplarının yıkanmasına
yönelik buyruğunun olduğunu dile getirmiş ve zikrettiğimiz ilk sebebimizin doğruluğuna
işaret etmiştir. Özel sebeple gerçekleştirilen öldürmeler nihayete erdiğinde eskiden olduğu
gibi köpekler rahatça Medine ve çevresinde varlığını sürdürmüştür. İslâm’ın Kurân’da ve
102 Ebû Dâvûd, “Cihâd”, 122 (No. 2675). 103 Mizzî, Tehzîbu’l-kemâl, 27/266. 104 Zehebî, Siyeru a’lâmi’n-nübelâ, 8/540. 105 Zehebî, Siyeru a’lâmi’n-nübelâ, 6/194. 106 Mizzî, Tehzîbu’l-kemâl, 6/164. 107 Mizzî, Tehzîbu’l-kemâl, 14/295.
Ömer Ali Özdemir: Köpek Öldürme ile İlgili Hadis Rivayetlerinin Tahlili | 277
hadislerde canlılara verdiği evrensel değer böyle tecelli etmektedir. Onların haklarını
korumaktır. Onlara yapılan eziyetleri engellemektir.
Makalede ele alınan rivayetlerin haberi vahid olmadığını, onları destekleyen
mütâbîlerin bulunduğunu hem senet hem de metin tahlillerimizde görmüş olduk. Metnine
yönelik incelediğimiz şerhler, aşağı yukarı aynı noktalara vurgu yapmaktadır. Mübârekpûrî,
Aynî, İbn Hacer ve Nevevî açıklamalarında senetlerin ele alınamayacak değerde olduğuna
yönelik hiçbir haberi serdetmemişlerdir. Bundan dolayı hasen seviyesine çıkabilecek bir
yekûn ile rivayetlerin aktarıldığını söyleyebiliriz. Genel olarak ravilerin durumları sika, hâfız,
imâm, mutkîn, hasenü’l-hadîs gibi ta‘dil edici nitelikte olmakla birlikte sadûk, leyse bihî-be’s,
zayıf, münkerü’l-hadîs, lâ yutâbe aleyh, lâ yehteccu bih gibi cerh ifade eden terimlerle de
haklarında hükümler verilmiştir. Ancak bütüncül olarak baktığımızda, hadislerin sıhhatleri, onlarla delil getirmeye uygundur.¹

¹ https://dergipark.org.tr/en/download/ar ... le/2704083
#10 ·
Sokak köpeklerinin öldürülmemesi gerektiğini düşünleri emin olun çok iyi anlıyorum.Şahsen bende bir canı hayır sen şuna neden oluyorsun diye alamam.Ancak sorun toplumu tehdit eder düzeye gelmiş.insanlar sabah karanlığında çocuklarını okula yürüyerek götürmek zorunda, herkesin arabası yok.köpekler özellikle sabah gün açarken ve akşam güneş bartarken av güdüsüyle saldırgan olur.ve sayının devletin bakımla baş edemeyeceği düzeye geldiği söyleniyor.sizin çocuğunuz veya kardeşiniz saldırıya uğrasa ve yüzü gözü parçalansa ne hisseder ve kimi suçlarsınız.
Ayrıca birşeyler yaparken geçmişte yaşayanların yaptıklarını tekrarlamak(üstelik ne şartlarda yaşanıldığını bilmeden) son derece yanlış bir tutum olur.onlar bir toplumdu ve gittiler.o toplumda yaşayanların yaptıklarını din böyle istiyor deyip tekrarlamak cahilliğe dönüş olmaz mı sizce?Din düşünmeyi ister.Bu nedenle yapılmasını istediğimiz şeyi geçmişte yaşayanların yaptıklarını şartlarımız aynı değilken yaptırmaya çalışmak sanki biraz yanlış olur.
Sonuç olarak köpekler insanlara zarar veriyor ve türkiyede yaşayan 25 milyon ailenin çoğu toplu yerleşimde olduğundan 10 milyon köpek başıboş bir halde kontrolsüz çoğalıyor.dünyanın en güçlü ülkesini de getirseniz bu kadar köpeğe barınakta bakamaz bana göre.

1 saat 46 dk 27 sn sonrasında otomatik birleştirildi:
Yenilebilir hayvanlar hakkında;
Toplumların kültürleri gereği hayvanlara bakış açısının farklı olduğunu düşünüyorum.düşünülecek ve konuşacak çok şey olmasına rağmen,
kıyaslaması fazla toplumlarda kişinin düşüncesini ifade etmesi saldırı olarak algılanabiliyor.
Sadece şunu sorabilirim ülkenin dörtte te biri maymun beslemek istese insanların buna tepkisi ne olurdu?
Kullanıcı avatarı
#11 ·
Yukarıdaki dergide yer alan makalede de zaten baş edilemeyecek kadar çoğalınca köpekler katlediliyor. Sonraki rivayette sadece çoban, av köpeği gibi insanın işine yarayan cins köpekler hariç katlediliyor. Sayı azalınca katledilmeyip hastalık, saldırganlık gibi durumları olmayanlar serbest bırakılıyor. Demek ki insan yararına olan insanı koruyan yöntem uygulanıyordu peygamberimiz zamanında. Hayvana eziyet edilmemesine de önem veriliyor. Bu bilgiler yol gösterici olur ve günümüz şartlarına göre insan yararına güncellenebilir. Zararsız hastalıksız da olsa Sayıları azaldıktan sonra hayvan barınaklarında bakılmalı ve sıkı tedbirlerle kısırlaştırma, caydırıcı cezalar gibi kontrolsüz bir şekilde çoğalmalarına izin verilmemeli.
Sokakta gezmelerinden hepimiz rahatsızız. Ayrıca benim de korktuğum hayvanlar.Öncelik insan hakkı olmalı fakat hayvanların da hakları var. Modern yaşama, insan haklarına aynı zamanda insan vicdanına uygun olanı seçmeliyiz. Sokakta başı boş gezmemeliler. Dini bilgileri ve hadisleri yok saymadan çağımızın şartlarını da düşünerek akla ve vicdana uygun olan yapılmalıdır.
Köpek beslemişliğim hiç yok. Fakat mahallemdeki kedi köpeklere yemek artıklarını veriyorum korkmama rağmen. Osmanlı'da sokak hayvanlarına bakan vakıflar varmış. Mahalledeki köpeklerin alışık olmadığı yabancı gördüğü hiç yemek almadığı birine yolda geçerken akşam havlayıp kovaladığını gördüm. Belediyeden bunların toplatılmasını 4 sene önce e postayla istedim. Hiçbir etkisi olmadı.
Aracımın önüne 80 90 la giderken aniden tasmalı yani sahipli büyük bir köpek bir anda tarladan fırladı duramadım hemen. Baya bir masraf çıktı tampo vs. kırıldı. Genelde sahipli köpekler fırlıyor yola anladığım. Sahibi bağlamalıydı. Kısaca sokakta gezmelerini ben de istemiyorum.
Köpek mi maymun mu ne besleyeceklerse işin uzmanlarından görüş alıp çağa insan hakkına, vicdanına uygun ortak bir karar alınmalı diye düşünüyorum. Veterineri, hukukçusu, din adamı hepsinin ortak görüşü olmalıdır.

22 dk 17 sn sonrasında otomatik birleştirildi:
...Netenyahu’nun gerçekleştiriyoruz dediği Yeşeya kehanetinin Türkiye ayağındaki hazırlığın en önemli ayağı ise şu an itibariyle sokak köpekleri...

...Yabancı kuruluşlarca fonlanan hayvan derneklerinin çiğ etle beslediği bu başıboş köpek sürülerinin sokaklarda tutulmasına yönelik ateşli ve ihtiraslı ısrarlarının sebebini ne sanıyordunuz ki?
Yukarıda bazı kesitleri verilmiş köşe yazısını okuduktan sonra sokak köpekleri konusu daha bir korkunç gelmeye başladı bana.
Yeşeya Kehâneti ve sokak köpekleri köşe yazısını merak edenler en aşağıdaki linkten okuyabilir. Allah korusun doğal afet, iç savaş vs. gibi kargaşa ortamlarımda bu kadar köpek hepimiz için daha da tehlikeli bir hale gelebilir. Daha fazla zaman kaybedilmemeli.

https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/yes ... 4494/?s=08
Kullanıcı avatarı
#12 ·
Az evvel birkaç vidyoya denk geldim, köpekler bir çocuğu parçalıyor, öldürüyordu. Burada ve genel olarak başıboş köpeklerden bahsediliyor. Bir çoban köpeği gibi ondan istifade edilen köpekler zannımca başıboş diye ifade edilmez. Detayına bakıp araştırmadım ama Gülfatiş Hanım'ın aktardığına göre Peygamberimiz de insan canına kastedebileceklerin ortadan kaldırılmasını emretmiş; vaziyet farklı olsa da mantık aynı. (Bu sadece dini bir şey değil, Peygamberimiz aynı zamanda devlet adamıydı.) Sokakta büyük oranda aç, birbirilerini bile parçalayabilen ve bu şekilde milyonlarca köpeğin bizzat insan canına kastetme potansiyeli var. Acı ama gerçek. Burada hiçkimse çocuğunun veya sevdiği birinin bir köpek tarafından parçalanabileceği ihtimalini düşünmek dahi istemez. Gün içinde bir acaba ile yanlarından geçtiğimde bana da pek sevimli gelseler de ciddi zarar verebilme potansiyelleri göz ardı edilemez. Devletin kaynağına gelince, şahsen ben her zaman olduğu gibi devletin beşeri manada her şeyi yapabilecek kudrete olduğunu düşünüyorum, yeter ki istesin; fakat kaynak yoksa, demek ki yeni vergiler alınacak; Köpek vergisi diye ekstra bir vergi alınacaksa bence oy verenlerin çok büyük kısmı tüm köpeklerin yok edilmesini isteyecektir. Zaten devletin elektriği kaçak kullanan hırsızları cezalandıramayıp karşılığında namuslu vatandaşı cezalandırdığını düşündüğümüzde bu vergiler bir yerde patlayacak, patlamalı.
#13 ·
İnternet araştırması;
Ülkemizde 100.000 kapasiteli 326 köpek barınağı varmış
10.000.000 köpek için aynı kapasitede 32.000 tane barınak gerekiyormuş.

Ülkemizde 24.000 ilkokul varmış.(olayın vehametinin anlaşılması açısından)
Kullanıcı avatarı
#14 ·
Yanlış görmediysem mecliste onaylanmış, belediyelerce toplanılacak, sahiplenmezlerse öldürülecekler. Ne düşünüyorsunuz? Şahsen sorgusuz sualsiz öldürülmelerini istemezdim ama insanın aklına parça parça edilen çocuklar gelince ve işin içinden çıkılmaz sayıları düşününce... Bilemiyorum.
Kullanıcı avatarı
#15 ·
Onaylanmış evet. Fakat biraz ilgili kanunlarda yerel yönetimler ve veterinerler arasında anlaşmazlık yaratabilecek çelişki içeren kanunlar gibi geldi bana aşağıdaki siteden okuduğum kadarıyla.

...AKP Grubu’nun beşinci madde ve 13. maddenin birinci fıkradan önce gelmek üzere eklenen fıkralar için verdiği önergeye göre bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesinin üçüncü fıkrasına atıfta bulunarak veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebileceği belirtildi.

Değişiklik önergesinde atıf yapılan Veterinerlik Kanunu’nun ilgili maddesi ise şöyle:

“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Yerel yönetimlerin de sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulu’nun onayladığı “Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında madde 12’de yer alan “Taraflardan biri, başıboş hayvan sayısının sorun yarattığını düşünürse, gereksiz ağrı, acı ve ızdırap çekmelerine sebep vermeyecek şekilde sayılarını azaltmak için uygun yasal ve/veya idarî tedbirleri alacaktır” yetkisini kullanacak...¹

1 https://medyascope.tv/2024/07/22/sokak- ... i-soyledi/
#16 ·
Zarar veren köpekte bellidir zarar vermeyende.Kendi halinde yaşayan canlıya insanların dokunacağını sanmam.sürüleşen şehir yaşamında insanlara saldıran ve hastalık yayma potansiyeli olan canlılar hedefte olacaktır.
Kullanıcı avatarı
#17 ·
Barınaklar belediyenin bakması gereken köpek sayısı için yetersizse sayı gerçekten söylendiği kadar çoksa bu ek bir masraf olacaktır. Yerel yönetimler bu nedenle veterinerlere baskı yapar ve aralarında anlaşmazlık doğmasına neden olur mu acaba diye düşündüm.
#18 ·
Ülkemizde sayının bu kadar artmasının nedeni vicdan değilmidir zaten.ben zararsız kendi halinde hayvanlara lokal vakalar dışında dokunulacağını söylense bile düşünmüyorum.
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Paylaş: