Cevapla
Kullanıcı avatarı
#1 ·
Mesajlar: 12
Kayıt: 21 Eki 2022, 02.47
Ad Soyad: Süper Site
Cinsiyet: Bayan
Konum: Ankara
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 1
Beğenildi : 5
Belki bir kaç taktikle güzel yazabilirim.
Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle
Kullanıcı avatarı
#2 ·
Mesajlar: 1733
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 816
Beğenildi : 777
Çok okumak, tahlil etmek ve çok yazmak. Lakin kimi okuduğunuz, nasıl tahlil ettiğiniz ve yazdığınız da mühim. İlk etapta Ahmet Muhip Dıranas'ı tavsiye ederim; şiirlerini çok severim ve yakında kitabını alacağım; şiir kitapları genelde çok alınmaz ama bence onlara sahip olmak ayrı bir klaslık. Keza Sezai Karakoç, Abdürrahim Karakoç, Ahmet Haşim, N. Fazıl, Yahya Kemal... Şiir için çok da geçerli olmayabilir ama Peyami Bey'in İyi Yazı Kötü Yazı makalesi yazmak için yardımcı olabilecek bir rehberdir; Şiir Nedir? diye bir yazısı da var; kıymetli. Diğer yandan, bence, şiir ferdi ve yüksek bir sanat eseridir; bir ressamın boyası, şairin kelimeleri vardır, onları dinlemeli ve anlamalı; muhteva mühim ama üslup ve ahenk öyle olmalı ki herhangi bir metin değil, şiir okunduğunu adamakıllı hissettirmeli. İyi şiir yazmak basit veya "kolay" değil. Ancak bu büyük bir macera. Bence. Diğer yandan forumda şiir bölümünde bazen güzel incelemeler ve tartışmalar oluyor; takip ve iştirak etmenizi tavsiye ederim.
Kullanıcı avatarı
#3 ·
Mesajlar: 355
Kayıt: 30 Kas 2021, 13.34
Ad Soyad: Semra Eroğlu
Cinsiyet: Bayan
Konum: Antalya
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 325
Beğenildi : 150
Hissetme duygusu, hayal gücü, içinden gelebilmesi ve bol bol ilham perisi. Boş sayfaya bakarken, nasıl şiir yazılacağı konusunda çok net olmalı insan .Her şairin apayrı bir dünyası olduğu için, kişiye göre değişken içerikli listesini zaman, zaman aralayıp, gözlem yapılacak bir perdesi de olmalı şairin çevresinde. Yazmak için elbette ki okumak lazımdır, candan geldiğince. Eskilerden daha çok hece vezni ilke alınarak yazılan şiir türleri şimdilerde yerini serbest heceye bıraktı gibi. Serbest heceli şiirler diğer şiirlere nazaran kurallar bakımından daha esnek olarak göze çarpmakta.
Ama yine de içerisinde ahenk unsurlarını barındırmalı. Ne hakkında yazacağınızı bilmenin yanı sıra, aklınızda tutmanız da önemlidir. Ne iletmek istiyorsun, o şiiri yazmanın amacı nedir ? Ya da okuyucunun okuduğunda ne hissetmesini istiyorsun? İhtiyacınız varsa metaforları kullanın derim. Metaforlar bir şiirin karakteristik unsuru, ve dili güzelleştirmeye hizmet ederler.
Kullanıcı avatarı
#4 ·
Mesajlar: 1733
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 816
Beğenildi : 777
Metafor derken bunun bizdeki karşılığı mecaz. Bunu zaten millet olarak çokça kullanırız. Bunun faydası şiirde nice olur anlamadım. Bence fazla romantik davranıyorsunuz. Benim de öyle takıldığım zamanlar oldu, onlara bakınca hep zaman kaybıydı. Diğer yandan illa birilerinin okuması gerekmez. Bir ressam misalinde olduğu gibi maksat ortaya bir sanat eseri çıkarmak olmalı; tabii hisleri, tecrübeleri ve kelimeleri kullanarak.
Kullanıcı avatarı
#5 ·
Mesajlar: 355
Kayıt: 30 Kas 2021, 13.34
Ad Soyad: Semra Eroğlu
Cinsiyet: Bayan
Konum: Antalya
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 325
Beğenildi : 150
İhtiyacınız varsa metaforları kullanın dedim ben Halil bey illaki de kullanın demedim.
Kullanıcı avatarı
#6 ·
Mesajlar: 156
Kayıt: 09 Tem 2021, 20.57
Ad Soyad: Busenur SEZER
Cinsiyet: Bayan
Konum: İSTANBUL
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): busezerrr
Beğendi : 158
Beğenildi : 144
Merhabalar. Belki bu söyleyeceğim taktiklere ben de bütünüyle sahip değilim. Fakat bana yazmayı öğreten elleri öpülesi canım hocamın bana mirası bir kaç tavsiyede bulunmak isterim. Şiir her şeyden önce duygu işidir. Hissetmeyen insan veya hissettiklerini inkâr eden insan yazmakta zorlanır. Hissetmekten korkmamak hocamın değil ama benim ilk taktiğim. Ayrıca yazarken tüm kaygıları bir kenara atmak ve hiç kimse okumayacakmış gibi ikincil düşünceleri örterek o anın şiirini yazmak gerekir. Hocam bana her zaman şöyle derdi; öyle bir şeyin şiirini yaz ki sen o şiirin içinde o kelimeyi kullanmasan da o şiir onu anlatsın. Mesela bir kar şiirinin içinde hiç kar kelimesini kullanmamak, aşk şiirinin içinde hiç aşk kelimesini kullanmamak gibi. Bunu yapmayı başaran şair bence ifadenin üst sınırlarına da ulaşmış olur. Fakat bunları henüz ben de başarabiliyor değilim. Diğer yandan yazma egzersizi olarak hocamız bize şöyle bir uygulama yaptırırdı. Herkes birbirinden alakasız bir kaç kelime söylerdi. Bunların hepsini tahtaya yazardık. Sonra da bu kelimeleri kullanarak mecazi ifadeler, cümleler, mısralar kurardık. İnanın zihninizin esnediğini hissedeceksiniz. Belki kişi tek başına bu çalışmayı yapabilir. Ben zaman zaman bunu bir yazım egzersizi olarak kullanırım. Çevremdeki üç beş kişiden üç beş kelime rica ederim. Ve bu kelimelerin bağlamında kendi duygu ve düşüncelerimle bir şiiri harmanlarım. Bunlar bende çok heyecan ve mutluluk oluşturan taktikler diyebilirim. Umarım sizlerde de faydalı olur. Sevgiyle kalın.
#7 ·
Mesajlar: 24
Kayıt: 21 Ara 2023, 23.04
Ad Soyad: Mahmut Sami Şen
Cinsiyet: Bay
Konum: Yalova
Profil: Doğrulanmadı
Beğendi : 8
Beğenildi : 3
Yazınızı çok beğendim ve faydalı buldum Halil bey.Nitelikli bir yazı olmuş.

Buse hanım,yazınızı ve tavsiyelerinizi çok beğendim ve faydalı buldum.Daha nice güzel yazılar yazmanızı dilerim.

Şiir, bence içten gelen yoğun bir duyguyu yani gerçekten gönlünüzle ve bütün benliğinizle yaşadığınız duyguyu ya da duyguları bazı genel geçer kuralları olmakla beraber şairin kendinden bir şey ya da bir şeyler katarak kağıda dökmesi sanatına denir. Belki ilk başta şairler ya da şair adayları büyük ustaları ya da etkilendikleri ustaları taklit ederler. Lakin şairler eğer şairlik meselesinde kendini ilerletirse kendi sesini bulacağına inanıyorum. Bunun yanında şiiri öğrenmenin en kolay yolunun çeşitli ve birbirinden farklı şiirler okuyarak öğrenileceğine inanıyorum. Aynı zamanda şiirin tarih içinde gelişimini öğrenmek bize bu konuda yardımcı olacağını düşünüyorum.
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Cevapla
Paylaş:

  • Benzer Konular