İnsanın Olmazsa Olmazı...

 1 mesaj
 1187
Cevapla
#1 ·
Mesajlar: 17
Kayıt: 13 Ara 2023, 17.03
Ad Soyad: Yusuf Efe SORUHAN
Cinsiyet: Bay
Konum: Erzurum
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldecom
Beğendi : 23
Beğenildi : 11
İNSANIN OLMAZSA OLMAZI HAYALLER ÜZERİNE BİR METİN
İnsanın mutsuz olmasına sebep olan şey nedir?
İnsanı bir savaşcı yapan ve onu yükselten ve aynı zamanda mutlu yapan şey nedir?
Tüm bu soruların cevabı : Hayaller...

Öncelikle bu fikir sadece bana ait değil. Bu fikir bir çok kitapta yer alıyor. Örnek olarak : Simyacı, Paulo COELHO ve Risale-i Nur, Said Nursi verilebilir.

BENİM GÖZLEMEMİM ==>İnsan hayal kurmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu farketmeden ya (1)şansı sayesinde büyük hayaller kuruyordur ya da (2)ister istemez yapısı gereği; küçük çaplı, sonlu, ne olduğu belirsiz, gereği çoğu zaman olmayan hayaller kuruyordur. Ancak bir kişinin bunun farkında olmadan büyük hayaller kurması her zaman mümkün değildir. Her zaman en iyisi olursa daha iyi olur. O zaman en iyisi için bunun farkında olmalıyız. Bu yüzden de bu metni yazmaktayım.

Büyük hayalleri kuran insan, hayatı yaşar. Çünkü duygular ,en çok, direkt olarak hayallerin gerçekleşmesi ile tatmin olmaktadır. Duyguların geriye kalan tatmin olma sebepleri ise bu hayallerin gerçekleşmesi değil bu hayallerin gerçekleşmesine sebep olan sebepleridir. O zaman duyguları kontrol eden yegane şey, iradeyi kontrol eden ve yönlendiren yegane şey, büyük ve mantıklı hayaller -yani en yüksek derece hayaller- kurmaktan geçer.

Hayaller öyle şeylerdir ki - bu hayallere bazen amaç, bazen hayat amacı denebilir - bu hayaller sönümlendiği ve insan hayalsiz - amaçsız - kaldığı zaman intihar etmeyi bile göze alabilecek bir canlıdır. İnsanın boşluğa düşmesinin ve depresyona girmesinin en yegane temeli budur. O zaman bu hayaller mantıksız olmamalıdır ki insan boşluğa girmesin. İnsanı ayakta tutan şey hayalleridir.

==> Hayaller olmalıdır ( Neden olması gerektiğini açıkladık. ). Peki hayaller ve amaçlar nasıl olmalıdır?

Hayallerin olmasının sebebi duyguları tatmin etmek. O yüzden ilk önce duyguları hangi ölçüde tatmin etmeliyiz sorusunu sormalıyız. Duyguları ahlak dışı şekilde, gereksiz (örn. sonunun olacağı bir aşk için olan hayaller. Aşkın sonu gelince hayaller sona erer. İnsanı boşluğa bir çok nedenle birlikte alıp fırlatır.) , mantıksız kullanmamalıyız.

"Gereksiz" ifadesini boşuna vurgulamadım. Burada ayrı bir hikaye var. Bu hikaye ölümün varlığından dolayı kaynaklanıyor. Bu hikayeyi şu önermelerle düşünelim:

1- Ölüm ile birlikte işimize yaramayacak her şey tarihe karışacaktır ve gereksiz yaptığımız her şeyi yapamazsak bir şey kaybetmiş olmayacağız.
2- İnsan bedeni maddi şeyleri mezara götüremez, götürse bile bunları mezarda kullanamaz.
3- İnsanın kendi gücü ve zekasını kullanarak kendini ölümsüz yapması mümkün olmayacaktır.
4- Ancak ve ancak bir insan, ahiret inancına sahipse ve bu inanca göre bulunacağı ölümsüz mekan için iyileştirme yapabileceği hususları yerine getirirse ölümsüzlük boyunca işine yarayan bir şeyler ortaya çıkabilir.

O zaman insan hiç yapmazsa da olur şeyleri gereksiz olduğundan dolayı yapmamalı öte tarafta işine yarayacak şeyleri yapmalıdır. İşe yarayan şeylerin esası 4. maddede belirtilmiştir. Peki 4. maddede belirtilen hususlar nelerdir ve bu hususlar hangi inanışa göre şekillenmiştir.

Elbette tüm inanışları ve bu inanışların hususlarını teker teker yazamayız. Ben benim tercih ettiğim inanış olan "İslam" üzerine ve bu inanışın hususları namaz kılmaktan, oruç tutmaktan ibaret değil... Bu inanış sana büyük bir samimiyetle düşünmeni ve bu düşünceler üzerine doğru olanı büyük bir istekle uygulamanı istiyor. Hatta şöyle derler : Bazen bir saatlik tefekkür bir yıl hiç durmadan namaz kılmaya bedeldir. İşte buradaki tefekkür düşünmek oluyor. Ayrıca düşünmenin yararları sadece diğer hayat değil bu hayata da manyak bir ölçüde katkı sağlıyor, o başka metnin konusu ve yakın zamanda gelecek :)



O HALDE; büyük, mantıklı, güzel, gerekli hayaller kurmalıyız ki yaşayalım ve zirveye çıkalım, irademizi buna göre yönlendirelim - İrade büyük ölçüde hayallerin mantıklılığına ve güzelliğine bakar. - ve aynı zamanda depresyona girmeyelim, boşluğa düşmeyelim.

Mantıklı hayal kurabilmek de öyle her yiğidin harcı değil, nitekim bunun için de düşünmek gerekiyor. Size tavsiyem açın şöyle sizi hırslandıracak müzik - Sizi geçmişe değil, geleceğe odaklasın - ve düşünüverin...

Buraya kadar okuyan herkese teşekkürler. - SORUHAN
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Cevapla
Paylaş:

  • Benzer Konular

Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle