1 mesaj
 851
(!) Bu başlık kilitlenmiştir mesajlarınızı düzenleyemez veya cevaplayamazsınız.
Kilitli
Kullanıcı avatarı
#1 ·
Mesajlar: 6
Kayıt: 13 Haz 2021, 23.05
Ad Soyad: Peyami Safa
Cinsiyet: Bay
Konum: İstanbul
Profil: Doğrulandı
Beğenildi : 5
Samimiliklerinden şüphem olmıyan bazı okuyucularımın Allah’a dair sorularile karşılaşırım. Bu sütuna en muazzam metafizik meselesinin fihristi bile sığmaz. Felsefe disiplininden uzak kalmış olanlara en basit kavramları bile kaba saba izah etmek imkansızdır. Fakat son defa mektubunu aldığım genç bir okuyucumun hararetli isteği beni bir izah denemesine sevk ediyor. Kaba saba ve üstün körü.

Kâinat ya tesadüfün veya Allah’ın eseridir. Tesadüfün eseri olabilmesi için, atomdan sayısız yıldızlara ve galaksilere kadar onu vücuda getiren ve en büyük rakamlarla bile ifadesi imkansız derecede çok sayıda elemanın (unsurun) yan yana gelmesini sağlayan bitip tükenmez tesadüflerin birleşmesi lazım. Allah’a inanmanın, buna inanmaktan çok daha makul olduğunu göstermek için şöyle bir misale başvurulur: Bir maymunun önüne bir yazı makinesi koyunuz. Tuşlara rastgele vurmaya başladığını farz ediniz. Maymun, kaç milyon, kaç milyar kere vurmalıdır ki, rastgele yan yana gelen harflerden Shakespeare’in tam bir eseri meydana gelsin? En büyük matematikçiler, ihtimali hesapla bunun cevabını vermekten acizdirler.

Kâinat Shakespeare’in bir eseri kadar sayılı unsurlardan meydana gelmiş ve o kadar küçük değildir. İçinde sayılamayacak kadar çok eser, sistem, organizasyon, cansız ve canlı varlık terkipleri vardır. Bunları yaratabilmek için kaç milyar tesadüf maymunun kaç milyar sene el ele verip çalışması lazım. Bunu bilmek büsbütün imkansız. Bunun sadece imkanına inanmak da Allah’a inanmaktan milyar kere daha zor. Hele Protoplazmadan insan şuuruna ve oradan da medeniyetlerin tarihine çıkılınca önümüzde yığılan harikalar, Allah’a inanmayı bırakıp da tesadüf maymununa iman etmeyi maskara edecek bir zenginliğe varıyor.

Hemen ilave edeyim: Allah’ın isbatı bu kadar kolay değil. Fakat, bu kadarcık bir düşünce bile, Allah’ın mevcut olmadığını isbat etmenin imkansız derecede zor olduğunu hissettirmeye yetiyor.

Aziz okuyucular, bu dar sütundan daha fazlasını beklemezler sanırım.

Tercüman, 7 Eylül 1959
Alınan beğeniler 1
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Kilitli
Paylaş:

  • Benzer Konular

Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle