35 mesaj
 8621
Cevapla
#26 ·
Mesajlar: 3
Kayıt: 24 Tem 2020, 01.14
Ad Soyad: Serpil Polat
Cinsiyet: Belirsiz
Konum: -
Profil: Doğrulanmadı
Ben toplum sanat içindir. Yaşadığın yer , ekonomi , siyaset , eğitim,sağlık vb. durumlar yazarın gözünden yansıtılmalı. Bu yüzden de Sanat toplumu eğitmek için kullanılır.
#27 ·
Mesajlar: 15
Kayıt: 13 Eki 2020, 01.24
Ad Soyad: Merve MACAR
Cinsiyet: Bayan
Konum: Sakarya
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): mervemacar2
Beğendi : 1
Beğenildi : 11
Bu soru hakkında evvelce çok düşünmüştüm. Bir kanıya varmam çok uzun zaman aldı. Vardığım tek nokta ise böyle bir sorunun cevabının aslında kendisinde olduğu. Yani hayır kullanılmamalı desek bile hatta bütün eserler sanatın hangi dalı olursa olsun, konu ne olursa olsun, yazar bireysel amaçla dahi ortaya çıkarmış olsa da ortaya çıkan sanat toplumu eğitecektir. Aksi durumun yaşanması için yapıtla meydana gelen sanatın topluma, insanlara sunulmamış olması gerekir. Yani böyle bir amacınız olmasa da kaçınılmaz sonuç toplumu eğitmek olur.Sanatkarın elinde olmayan bir durum bu sorunun cevabı velhasılı kelam.
#28 ·
Mesajlar: 28
Kayıt: 06 Ara 2020, 04.19
Ad Soyad: Oğuzhan AYDIN
Cinsiyet: Bay
Konum: AYDIN
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldeweb
Beğendi : 15
Beğenildi : 12
Benim naçizane fikrim, sanat sanat içindir, ama toplumu da gözetir. Kuşkusuz sanat bir şeyin aracı olsa sanat olmasından ödün verir. Sanatı icra eden de sanatçı olduğu için, her zaman bir toplumun içindedir şahsımca.
#29 ·
Mesajlar: 7
Kayıt: 06 Ara 2020, 01.05
Ad Soyad: Hüseyin Ter
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa Gemlik
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldeweb
Beğenildi : 8
Kesinlikle toplumu eğitme amacı var olabilir sanat eserlerinde ancak bunu yaparken de sanat eseri meydana getirdiğinin de bilincinde olarak yapmalıdır kişi. Sanat, sadece sanat için yapılır görüşü bana tamamen kabul görülebilecek bir görüş olarak gelmiyor. Kişi, yaşadığı toplumdan her zaman etkilenir ve eserleri bunlarla var olur. Hayatını, yaşadıklarını, yaşanılanları eserine yansıtabilir ve bunları topluma "bakın böyle oldu, tecrübe edin bunları" dercesine dile getirebilir ki getirmesi gelecek nesiller için çok faydalıdır. Sanat eseri kendi hayatınızdan çıkıp farklı hayatlara bakmanıza vesile olabilir, farklı kişinin ettiği tecrübeleri size kazandırabilir. Sanat eserleri tarihtir ve geleceğin yoluna ışık tutmalıdır.
Şiir konusunda da bir tartışma var, o konudaki düşüncemi de dile getirmek istiyorum. Sadece uyum olsun diye, kulağa veya göze hoş görünsün diye yazılan şiirler, hiçbir anlam ifade etmez. Laf olsun torba dolsundan başka bir şey değildir. Şiir, kafiye veya ölçü çerçevesinde usta kalemlerce yazılmalıdır ki bir kalıba oturtacağım derken altındaki anlam paramparça olup gitmesin. İkisini bir arada yapabilen kalemler, dikkate alınmalıdır ki bu dengeyi yakalamak kolay değildir. Çerçeve ayarlayalım içine de uzaktan bakınca güzel duran bir resim çizelim, yaklaşınca sadece çerçevesi görünen... Bu şekilde şiir yazacağıma, basitlik ile donatıp sadelik ile süsleyerek bakkal Mehmet amcaya şiir yazarım bin kat daha iyidir kanımca.
#30 ·
Mesajlar: 52
Kayıt: 25 Eki 2020, 21.58
Ad Soyad: Ceren E.
Cinsiyet: Bayan
Konum: Bursa
Profil: Doğrulanmadı
Beğendi : 313
Beğenildi : 24
Bence de eğer sanatçı kendisini eğitirse daha evvel, zaten topluma da sirayet edecektir. Fakat temel gaye eğitmek olmamalı.
#31 ·
Mesajlar: 152
Kayıt: 16 Mar 2021, 22.32
Ad Soyad: Fatih Aziz Ünal
Cinsiyet: Bay
Konum: Nevşehir
Profil: Doğrulanmadı
Beğendi : 98
Beğenildi : 169
Biraz "orta-yolcu" gibi gelebilir fakat kanımca sanat yalnızca sanattır. Bir oluştur, aynı diğer her şey gibi. Herhangi bir bilginin ya da ürünün eğiticiliği ona o an muhatap olan kişi ile ilgilidir. Örneğin, fizik biliyor olmak kişiye dünyanın ve maddenin nasıl işlediğini, devindiğini anlamasını sağlayabilir; lakin bu farkındalıktan öze(hayatına, yaşayışına, kendi kısacık ömrüne) dair bir netice çıkarmıyor yahut çıkaramıyorsa eğitimden söz edilebilirmiş gibi gelmiyor. Buradan hareketle, sanat da hem muhtevasını hem de tanımlarını üreten bir bilgi türü olarak ona muhatap olanın feraseti, mevcut tecrübesi ve öğrenmeye ne kadar açık olduğuna göre eğitici niteliğini kazanır ya da kazanamaz. Nasıl ki sanatçı bizatihi sanat ürününü üretirken görünenin ardına bakarak gördüklerini estetik biçimde diğer insanlara gösteriyorsa ve bu sebeple sanatın konusu hiç beklenmedik şeyler bile olabiliyorsa; kanaatimce sanat ürününün eğiticiliği de didaktik, mesajlı, maksatlı olmasıyla veya sanatçının öyle yapmaya çabalamasıyla değil muhatabının o eserde ne gördüğü ile ölçülür. Ki bu da doğasındaki sübjetiflikten mütevellit ölçülemez. Ancak bir biyolog, tarihçi, filolog, edebiyatçı (ya da aklınıza ne geliyorsa) muhtelif sebeplerle mevzu bahis bilgileri, ürünleri her halükarda diğer insanların istifadesine sunar. Kimi nasiplenir kimi umursamaz bile
#32 ·
Mesajlar: 7
Kayıt: 27 Mar 2021, 13.07
Ad Soyad: Doğukan Başokir
Cinsiyet: Bay
Konum: Yalova
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldeweb
Beğenildi : 1
Sanat eğitim ve eğitmenin en doğru yoludur bence. Çünkü sanat düşünmeyi ve düşündürmeyi sağlar. Bu devirde insanların belki de hiç kullanmadıkları beyinlerini zorlar ve içlerinde ki o gizi meydana çıkarır. Tabi ki bunu sadece sanat ile yapamazsınız. Bunu sanatı sevdirerek ve sanata özendirerek yapabilirsiniz. Malumunuz insan sevmediği işi yapmak istemez o yüzden önce sanatı sevmeli ve sevdirmeliyiz.
Kullanıcı avatarı
#33 ·
Mesajlar: 1727
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 810
Beğenildi : 773
Sanatın sevilmesi o kimsenin temelinde aldığı eğitimle belki doğrudan alakalıdır. İnsanlar sevsin, anlasın diye sanatın nüanslarından, derinliklerin vaz mı geçilmelidir?
#34 ·
Mesajlar: 7
Kayıt: 27 Mar 2021, 13.07
Ad Soyad: Doğukan Başokir
Cinsiyet: Bay
Konum: Yalova
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldeweb
Beğenildi : 1
Kesinlikle sanati sanat yapan seylerden uzaklasmamaliyiz. Benim demek istedigim sanati sanat yapan nuans veya derinliklere tum insanlari cekebilmek. Onlarin sanat kazandirmasini beklemek yerine onlara sanati kazandirmak. Ve bunlarin hepsinin sonucu olarak dusunmeyi saglamak. Boylece bir kisiyi degil tum toplumu egitmek.
Kullanıcı avatarı
#35 ·
Mesajlar: 1727
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 810
Beğenildi : 773
Ne demek istediğinizi anlıyorum, fakat bunların sanatçının vazifesi olduğunu düşünmüyorum.
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Cevapla
Paylaş:

  • Benzer Konular