1 mesaj
 1450
Cevapla
Kullanıcı avatarı
#1 ·
Mesajlar: 1727
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 810
Beğenildi : 773
Merhaba,
Haberlerde, bilhassa sosyal medyada kendi haklarını korumak için tazminat davaları açan karikatüristleri duymuşsunuzdur. Bu konuyla alakalı forumumuzu da alakadar eden ve bazılarının kafalarındaki sorulara cevaben böyle bir başlık açıyorum. Bu başlığa cevap yazarak bilgileri çeşitlendirebilir, dahası sorabilirsiniz.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çok harika ve kapsayıcı şekilde hakları ele alır.

Umumi yerlerde, mesela bu forumda, paylaştığınız eserler (bunlar genelde şiir, hikaye, inceleme, makale vs. vs.tüm yazdıklarınız) mutad şekilde eser sahibi olarak tanıtılan kimse o eserin sahibi sayılır. Buradan yola çıkarak söylemek istiyorum ki benim koyduğum kurallar, mesela Şiir Paylaşım Kuralları, hiç beyhude değildir. Siz o eserin size ait olduğunu beyan edersiniz. Kaldı ki normal yazılarınızda isminizi yazmasanız bile o eser sizindir. Bu sebeple ben derim ki forumdaki üye profillerinizi güzelce doldurun, resminizi ekleyin yani kendinizi belli edin.

O Belde veya kurucusu olarak ben, sizin yazdıklarınız üzerinde herhangi bir hak iddia etmem, edemem. Çünkü onlar sizin. Dahası yazdığınız her şeyden siz mesulsünüzdür. Eğer kanunlara aykırı bir paylaşımsa veya forum huzurunu bozacak bir şey ise sizi haberdar ederek içerik kaldırılabilir. Lakin bu bazen bilinmeyebilinir, gözden kaçırılır veya geç görülür. Telif hakkıyla alakalı tüm mesuliyet sizdedir. Bu sebeple forum içerisinde başkalarına ait içeriklerin paylaşılmasına izin verilmez, paylaşılmaması için rica edilir.

Eğer birinin sizin içeriklerinizi izinsiz olarak kendi hesaplarında, sitelerinde paylaştığını görürseniz tazminat davası açabilirsiniz. Bu tazminat da öyle az buz değil. Eğer mahkeme tarafından arzu edilirse O Belde sizi ve eserlerinizi korumak için hakkınızdaki veritabanı malumatlarını kullanabilir.

Üstelik kanunlarımıza göre eserlerinizin telif hakkı siz öldükten 70 sene daha devam eder. Miras olarak kalır. O sebeple eserleriniz birikince kitaplaştırın derim. :)

O Belde her zaman siz ve eserlerinizi korumağa gayret eder.

Forumun en altındaki bildiri "İçerikler üyeler tarafından oluşturulur ve telif hakkı onlara aittir. İzinsiz kopyalamak, çoğaltmak veya kullanmak yasaktır; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır." şeklinde güncellenmiştir.
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Cevapla
Paylaş:

  • Benzer Konular

Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle