Eleştiri

 3 mesaj
 1570
Cevapla
Kullanıcı avatarı
#1 ·
Mesajlar: 91
Kayıt: 04 Ağu 2020, 15.37
Ad Soyad: abdullah yakut
Cinsiyet: Belirsiz
Konum: Erzurum
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldeweb
Beğendi : 55
Beğenildi : 24
Merhabalar arkadaşlar. Sanat ve edebiyat alanında gelişmek ve belki biraz da katkı sağlamak adına niyetiyle geldim. Edebiyat öğretmeniyim lakin sanata bilhassa edebiyata edebiyatın içinde ise özellikle şiire alakam fazlaca hep vardır. Burada paylaşım yapan arkadaşlarım tarafından yanlış anlaşılmamak adına bu gönderiyi paylaşıyorum. Eleştiri yaparken kendimi kaybedip sert yorumlar yapabilirim. Ama bu şahsınıza değil şiirinizedir. Her bünye bunu kaldırır diye bir kaide olmadığından kendim de dahil her şiirin bir beğendiğim bir beğenmediğim yönünü dile getirmeye gayret edeceğim. Şimdiden teşekkürler. :)
Beldemize daha yakın olmak ve daha gelişmiş bir tecrübe için uygulamamızı kurun; herhangi bir uygulamadan çok daha hafif ve güvenli. Şimdi değilYükle
Kullanıcı avatarı
#2 ·
Mesajlar: 1727
Kayıt: 11 Haz 2020, 16.22
Ad Soyad: Halil ESEN
Cinsiyet: Bay
Konum: Bursa
Profil: Doğrulandı
X (namıdiğer Twitter): halilsncom
Beğendi : 810
Beğenildi : 773
Peyami Safa Bey der ki bir fıkrasında: -kabaca şöyle hatırlıyorum- Bir çocuk apandis ameliyatı yapmak istediğini söylese güler geçersiniz, ısrar eserse ona bunun için yüksek tahsil yapmasını tavsiye edersiniz. Bir çocuk şiir yazmak istese bunu pek tabii bulursunuz ve desteklersiniz. Çünkü biz de o çocuk gibi şiirin yüksek tahsile, birçok etüte ihtiyaç duyduğunu bilmiyoruz." yazısının sonunda da şöyle der: "o çocuğun eline kalem yerine neşter verseydik insanlığa daha az zararı dokunurdu" Harika bir yazıdır.
Onun gibi şiir tenkidlerine nefret ile değil, nasıl daha iyi inkişaf edilebilir, daha ileri gidilebilir diye bakılmalıdır. Ben de şiir konusunda çok sertimdir. Birkaç dost bildiğim -fakat olmayan- kimselerle büyük münakaşalarda bulunmuştuk.
Şiirin, edebiyatın ve sanatın ehemmiyetini kavrayamayan kimselere bunlar çocuk işi gibi geliyor, lakin çok ciddi mevzulardır. Öyle ki bizler farkında bile olmadan gelecek nesilleri etkileyebiliriz. Yakub Kadriler, Peyami Safalar veya Namık Kemaller bunu yapmıyor mu?
Forumumuz henüz yeni sayılır, pek az kişiyiz. Bu şiir yarışmasını sanatla alakadar olan kimseleri bir araya toplayabilmek için başlattık bilhassa. Büyük işler yapacağımıza inanıyoruz. Mesela ileride bir dergi fikri var. Lakin şimdilik çok çok erken. Bu forum seviyeli bir tartışma yeri, paylaşım yeri olsun istiyoruz. O Belde sadece sanat ve edebiyat mevzularında yazmaz, lakin her şeyde sanat ve edebiyat etkili olduğu için ana mevzuun sanat olmasında hiçbir mahzur yoktur. Buranın büyüyeceğine inanıyoruz.
Son olarak lütfen başlıkları alakalı kategori ve forumlara açalım. Bu başlığın yeri Şiir değildir. Edebiyat>Genel forumuna taşıdım.
Hele sosyal medyanın sanatı sömürdüğü bu dönemde, ölmüş bulunan edebiyat beldesinde yetişen bizlerin O Belde için arzu ettiği hayaller vardır. O Belde'ye bir gün ulaşacağız.
Bizimle biz olan herkese teşekkür ederiz. Biz olalım. Bu forum bizim.
Kullanıcı avatarı
#3 ·
Mesajlar: 91
Kayıt: 04 Ağu 2020, 15.37
Ad Soyad: abdullah yakut
Cinsiyet: Belirsiz
Konum: Erzurum
Profil: Doğrulanmadı
X (namıdiğer Twitter): obeldeweb
Beğendi : 55
Beğenildi : 24
Peyami Safa'nin her zaman üslubu ve bakış açısı bana uygun gelmiştir. Verdiği veciz bir örnekle tüm meseleyi özetlemiş. Şiir veya sanatı ciddiye almayınca terör grupları ve şiddet ve faşizm artar. Fakat sanatla en keskin konular bile gayet rahat anlatılır çözüme kavuşturulabilir. Gerçekten yeni bir oluşum. inşaAllah güzel ve sanat dolu bir mecra olur. Hep birlikte olur tabii bu. Başlık olarak şiirlere eleştiri yapacağım için bu başlıkta paylaştım ama uygun yere almışsınız. Dergi tüm edebiyatçılarin yani gerçek manada sanatı tanıyan insanların hedefi. Umarım başarırız. O Beldeye biz olarak ulaşırız.
Forumda başlıklara cevap yazabilmek için kayıtlı ve giriş yapmış olmalısınız.
Cevapla
Paylaş: