Bu yazıda başarılı işleriyle tanınan Justin Roiland ve Dan Harmon tarafından hayata geçirilen ve 2013 senesinden beri devam eden Rick and Morty dizisini spoilersız bir şekilde inceleyeceğim.
Orijinalini Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammer ve Sarah Chalke gibi isimler tarafından seslendirilir iken Türkçesini Barış Özgenç, Müfit Coşkun, Nihan Omuz ve Sema Kahriman gibi isimlerin seslendirdiği Rick and Morty dizisinin konusu, dahi, alkolik ve hiçbir şeyi kayırmayıp kendini tanrı gibi gören bir bilim adamı ile çok da akıllı olmayan torununun sonsuz evrende ve boyuttaki maceralarını anlatmaktadır.
Rick and Morty İnceleme ve Yorumu
Evvela söylemeliyim ki diziye başlamadan evvel dublaj mı yoksa alt yazı mı diye tereddütte kaldım. Lakin bunun bir çizgi dizi olduğu ve orijinal sesin olmayacağını düşünerek dublajı tercih ettim ve kesinlikle pişman olmadım. Tatmin edici bir şekilde sağlam ve cesur bir dublajdı. Ayrıca güzel bir nüans olarak ana seslendirmede olduğu gibi Türkçesinde de Rick ve Morty’yi aynı kişi (Barış Özgenç) seslendirmektedir.
Bunun yetişkinlere özel bir çizgi dizi olduğunu da eklediğimizde küfürlü sözlerin ayrıca dizinin mizahına peyk bir şekilde ilerlemesi de ayrıca zevkliydi. Sadece dizinin dördüncü sezonunu sansürlüydü. Başta bunun RTÜK’ün sirayetiyle olabileceği aklıma geldi. Lakin daha sonra orijinalinde bu şekilde olduğu, dizinin bu sezonunun ABD’de bir televizyon kanalında bu şekilde yayımlandığını öğrendim. Yine de bipin, belki bilerek, kaçırıldığı birkaç küfür sahnesi de vardı. Yine de Netflix‘te seyredilen dizinin sansürsüz olması gerekirdi. Elbette ki küfrü tasvip etmiyorum, lakin bunun bazıları tarafından hakaret ve rezillik oluşturmayan bir mizaca büründüğünü de biliyorum.
Dizinin en güzel yanlarından ve bazen de en kötü yanları olarak çok fazla geniş bir mizaca sahip olmasıydı. Mesela Rick’in tanrının vardığını reddedip kendini tanrı yerine koyması, buna karşı devamlı tanrı lafsını kullanması ve hemen her şeyle hudutsuz bir şekilde dalga geçip birçok sağlam göndermelerde bulunması onu çok farklı uçlara ayırmaktadır. Bunlar çeşitli ilimler, felsefeler olduğu gibi, Başlangıç, Arınma Gecesi gibi bazı meşhur filmler de olmaktadır. Filmlere bir parodi olan bölümlerin en az filmleri kadar zevkli olduğunu da belirtmek isterim. Tüm bunlarla birlikte karakterlerin de dizinin farkında oluşu ve dördüncü, hatta bazen beşinci duvarı yıkışları da ayrı bir tecrübe sunmaktadır.
İlk başta birçoklarının aklına geldiği gibi benim aklıma da Geleceğe Dönüş filminde bulunan Doktor Emmett Brown ile Marty McFly ikilisi geldi. Gerçekte de bu benzerliğin asıl sebebi dizinin Geleceğe Dönüş filminin parodisini yapan bir çizgi romana dayanmasıdır. Lakin Rick and Morty’de Geleceğe Dönüş’teki gibi zamanda değil, boyutlar arası yolculuk yapılmaktadır. Hatta hiç zamanda yolculuk yapılmamasına rağmen raflarda eski zamanda yolculuğu aletleri görülmektedir.
Dizide sonsuz sayıdaki evrende ve boyutta farklı Rick and Morty’ler ile maceralar mevcut. Mesela bir ara dünyayı bir kıyamet sahnesine çevirip başka bir boyutta zaten o an ölmüş bulunan kendilerini gömmüşler ve hayatlarına onlarmış gibi devam etmişlerdi. Dahası bunlara peyk olarak dizi hakkında o kadar çok teori var ki bunların hepsi dizinin alt yapısında olabilecek şeylerdir ve bazen yapımcıların hayal gücünü bile aşmaktadır. Belki bunlar hakkında başka bir yazı yazmalıyım.
Normalde bu kısımda beğendiğim şeylerden bahsederim, lakin her biri spoiler’a girebileceği için herhangi bir tad kaçırmak istemiyorum. Dahası bunları yazmak yazıyı ikiye katlayacaktır.
Açıkçası çizgi dizileri seven biri olarak ve dizinin ardında büyük bir zeka barındırması benim çok hoşuma gitti. Hayranlarının ısrarlarına rağmen her bölüme farklı maceralar bulunan dizinin her bölümü tekrar tekrar seyredilmeği hak ediyor. Dahası bazı fevkalade nüansları hariç asla kendisini tekrar etmeyen bölümleri ile harika bir seyir zevki veriyor. Hele bir şaheser olan Geleceğe Dönüş’ten esinlenen şaheser bir dizi olması da müthiş. Eğer hala izlemedi iseniz kesinlikle diziyi seyretmenizi tavsiye ediyorum. Hatta ısrar ediyorum.
Rick and Morty dizisine puanım: 9,5 /10
Peki sizler ne düşünüyorsunuz? Rick and Morty dizisini seyrettiniz mi veya izlemeği düşünüyor musunuz? Öyle ise en beğendiniz bölümü hangisidir? Sizce bu yazıda haddin fazla “harika” fevkalade” “müthiş” gibi kelimeler kullandım mı? Lütfen fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında benimle paylaşmaktan kendinizi geri koymayınız.
Daha fazlası için sitemize ve yine kültür sanat, fikir ve edebiyat ile alakalı paylaşım ve tartışmaların yapıldığı forumumuza mutlaka göz atın.
Gayet sade ve açıklayıcı bir dizi incelemesi olmuş. Merak ettiğim noktalara değinmişsiniz. Diziye yeni başladım dublajlı dizi izlemeyi pek tercih etmeyen biriyim ancak bu incelemeden sonra mutlaka bir bölümü dublajlı izleyeceğim, hem İngilizce altyazı açıp İngilizcemi geliştiririm. Ayrıca değindiğiniz filmleri izlemedim ilk fırsatta onları da izleyeceğim, merak uyandırdınız.
Mutlaka izlemelisiniz. Geleceğe Dönüş bir şaheserdir. Lakin bunu diyerek de beklentinizi fazla yükseltmek istemem. Nitekim zevkler farklı olabiliyor.
Birkaç incelemede daha ismi geçiyor, mutlaka izleyeceğim, teşekkürler.